Påven om Kyrkans mysterium i Andra Vatikankonciliets ljus på onsdagsaudienserna

francisPåven inleder en ny predikoserie i samband med onsdagsaudienserna som handlar om Kyrkans mysterium i ljuset av Andra Vatikankonciliets texter.

Han inledde denna vecka med att ta upp Jesus liknelse om den Förlorade sonen som illustrerar Guds plan för mänskligheten.

Guds plan är att göra alla människor som är hans barn till en familj där var och en känner sig hemma och älskad av honom. Kyrkan är inte en organisation skapad i överenskommelse mellan människor, utan Guds verk, född ur denna kärlek och framträdande i historien som en del i denna plan.

Hela ”frälsningshistorien” handlar om hur Gud söker människan, ger ut sin kärlek och vill dra henne till sig. Abraham, Israels folk…

Påven säger: ”När vi läser Evangeliet ser vi hur Jesus samlar en liten gemenskap kring sig som tar emot hans ord, följer det, delar hans livsresa och blir som hans familj. Och med denna gemenskap förbereder han och bygger sin Kyrka.”

Kyrkans ursprung är Guds allomfattande kärleksakt på korset där blod och vatten strömmade fram ur Jesus öppna sida, symboler för Eukaristin och Dopet. Kyrkan är en familj där vi älskar och är älskade. Kyrkan blev manifest på Pingstdagen, säger påven, ”då den Helige Andes gåva fyller apostlarnas hjärtan och tvingar dem ut och börja resan att förkunna Evangeliet och sprida Guds kärlek.” 

Påven konstaterar att idag är det många som säger ”Kristus ja, Kyrkan nej”.  Liksom det är många som säger: ”Jag tror på Gud, men inte på prästerna”.  Men det är Kyrkan som ger oss Kristus och för oss till Gud. Påven avslutar: ”Låt oss be till Herren, särskilt nu under Trons år, att våra gemenskaper, hela Kyrkan, skall bli allt mer som sanna familjer som förmedlar Guds värme

trebesök

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s