Bra och pedagogisk katolsk apologetik av Peter Kreeft.

Det är inte så ovanligt att engagerade evangelikala och protestantiska kristna konverterar till Katolska kyrkan. Scott Hahn tillhör dem. Peter Kreeft kommer från kalvinistisk bakgrund. På nedanstående videoinspelningar presenterar han de överväganden som ledde honom till Katolska kyrkan.

Protestanter som likt Hahn och Kreeft haft ett levande engagemang i sin kristna tro och samtidigt varit så öppna och nyfikna att de kunnat gå vidare bortom cementerade dogmer och fördomar om katolsk tro och därmed närmat sig Katolska kyrkan blir ofta bra apologeter efterson de verkligen tvingats reflektera över varför de tar de steg som de gör.

Peter Kreefts föredrag ger en mycket bättre och gedignare bild av katolsk tro än den negativa form av apologetik som odlas av vissa protestanter som utger sig för att ”avslöja” det okristliga i Katolska kyrkans lära, ofta med vittnesbörd från personer som varit katoliker. Jag tänker t.ex. på boken Evangelium enligt Rom som utkom på svenska för några år sedan och ofta används som referens i antikatolska frikyrkliga sammanhang.

En av de mest avgörande skillnaderna mellan katolskt och protestantiskt synsätt är enligt Kreeft hur man ser på förhållandet mellan nåd och natur. Jag citerar Kreeft:

”Theologically, the issue that seemed to me to be the umbrella issue that covered all the others, that explained the difference between Catholic theology and Protestant theology in all of its details, was the issue of the relation between nature and grace, or nature and super-nature.  Protestants tended to separate the two and make them rivals.  More faith, less reason;  more miracle, less science;  more God, less man — as if they were rivals.

Whereas in Catholic theology, grace was always a friend to nature.  Grace perfected nature;  grace redeemed nature;  grace used nature.  And therefore Catholics had a very high view of human reason and of human culture and of human art and of the human person and of human things.  Matter, for instance, in the sacraments.  It seemed to me that if God loved nature into existence by creating it, He wouldn’t just leave it alone, but He would use it and perfect it and raise it up like a good father did to his children.  He wouldn’t rival His children.  He doesn’t have an ego problem.  He wants His children to grow.”  (Föredragets text här)

tilldenkristnatronsforsvarPeter Kreeft är också medförfattare till den utmärkta boken Till den kristna trons försvar som i svensk översättning av Håkan Hammarén utkom på Catholica förlag 2012.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bra och pedagogisk katolsk apologetik av Peter Kreeft.

  1. Anders Gunnarsson skriver:

    Kreeft o Hahn är kronjuveler i katolsk apologetik. Finns inte en bok som de skrivit, som inte bör införskaffas…

  2. Pingback: Om å konvertere til Den katolske Kirke – 2 » EN KATOLSK WEBLOG

  3. Pingback: Det finns mer på djupet. Gästblogg av Ulf Karpestam | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s