Påvens egen G8-grupp skall se över hur världskyrkan styrs.

Påve Franciskus har utsett åtta kardinaler som skall hjälpa honom ta fram en plan hur världskyrkan skall styras. Gruppens medlemmar består framförallt av kardinaler som varit vanliga biskopar i sina stift, inte kuriakardinaler, vilket pekar på att Franciskus vill lyfta fram kollegialiteten bland kyrkans biskopar, vilket också var en viktig betoning som Andra Vatikankonciliet gjorde som balansering av påvens central-makt.  Samma betoning gjorde Franciskus när han blivit vald genom att lyfta fram påvens roll som biskop av Rom. Påven skall vara den främste bland likar, och titeln Guds tjänsares tjänare uttrycker bäst kärnan i ämbetets funktion.

Läromässigt och teologiskt betonade påve Benedikt också kollegialiteten, men i praktiken blev kyrkan mer och mer centralstyrd under hans pontifikat. Franciskus är kanske påven som också i handling kan förverkliga Andra Vatikankonciliets intentioner.

I gruppens arbete ingår också att studera hur man kan reformera kurian genom att se över den apostoliska konstitutionen av Johannes Paulus II Pastor Bonus som idag ligger till grund för kurians arbete.

De åtta kardinaler är alla starka personligheter snarare än pålitliga ja-sägare (som Benedikt XVI ofta anklagades för att tillsätta) och väl represententativa för världskyrkan genom att vara hämtade från alla världsdelar.

Ordförande för gruppen är  kardinalen från Honduras, Oscar Maradiaga Rodriguez, han är chef för den internationella katolska biståndsorganisationen Caritas. Förutom påven själv och kardinal Maradiaga ingår följande medlemmar i gruppen:

  • Kardinal Reinhard Marx, ärkebiskop av München och Freising
  • Kardinal Oswald Gracias, ärkebiskop av Bombay
  • Kardinal Laurent Monswengo Pasinya, ärkebiskop av Kinshasa
  • Kardinal Sean Patrick O’Malley, ärkebiskop av Boston
  • Kardinal George Pell, ärkebiskop av Sydney
  • Kardinal Francisco Errazuriz Ossa f d ärkebiskop av Santiago
  • Kardinal Giuseppe Bertello, Vatikanstatens ministerpresident (inrikesminister)

Gruppen kommer att träffas första gången 1-3 oktober 2013.

Läs mera:

John Allen, kommentar i NCR

Signum, kommentar

franciskus800

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Påvens egen G8-grupp skall se över hur världskyrkan styrs.

  1. Pingback: Bayersk organisationskonsult skall hjälpa påven att lösa kurians strukturproblem. | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s