Påvens beslut att avgå 28 februari

Benedikt XVI, Petersplatsen pingsten 2006

Benedikt XVI, Petersplatsen pingsten 2006

När jag fick nyheten på förmiddagen via BBC i twitterflödet trodde jag först att det måste vara ett skämt. Liknande händelser brukar ju alltid föregås av föraningar, men detta kom som en blixt från klar himmel.

Sedan jag läst påvens deklaration på Vatikanradions hemsida tänkte jag att det är egentligen ganska klokt av honom att avgå i tid när krafterna sinar och åldern tar ut sin rätt. Det kan då bli en lugnare och mer planerad övergångsprocess till ny påve.

Påven skriver att han är medveten om allvaret i beslutet, men att han fattat det efter moget övervägande då krafterna avtagit senaste månaderna. ”Jag tackar er uppriktigast för all kärlek och allt arbete med vilket ni har stöttat mig i mitt ämbete och jag ber om ursäkt för alla mina brister”, skriver påven och avslutar meddelandet med orden:

And now, let us entrust the Holy Church to the care of Our Supreme Pastor, Our Lord Jesus Christ, and implore his holy Mother Mary, so that she may assist the Cardinal Fathers with her maternal solicitude, in electing a new Supreme Pontiff.

Cardinal-Peter-Turkson-of-GhanaSpelbolagen har redan börjat vadslagningen om vem som blir nästa påve. En högt tippad kandidat är Kardinal Peter Turkson från Ghana.

The Guardian, live bevakning

 

 

SvD Sveriges radio

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Påvens beslut att avgå 28 februari

 1. LeoH skriver:

  Nu har du fått ett stort ansvar, Bengt. Din blogg kommer att vara en viktig kunskapskälla, åtminstone för mig, den närmsta tiden.

 2. Thorsten Schütte skriver:

  Bengt XVI förtjänar all respekt för att han vågar abdikera. Och jag hoppas att den Katolska Kyrkan intensifierar sitt ekumeniska engagemang. Vi protestanter bör ägna den största kristna kyrkan mera än bara förstrött intresse. Jag rekommenderar alla att besöka en katolsk kyrka, inte minst för att bli av med en del ingrodda antikatolska fördomar!

 3. Anders Jonsson skriver:

  Påven Benedikt XVI har varit en mycket bra påve som jag har mycket varma känslor för.
  Jag saknar honom redan, men förstår att han har fattat sitt beslut av kärlek till den Kyrka han tjänat i hela sitt liv. Han orkar helt enkelt inte med det intensiva arbete som ämbetet kräver av honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s