Migrationsverkets inkompetens att avgöra vem som är kristen utsätter människor för livsfara

Det är dags att kristna ledare i Sverige på nytt problematiserar den brist på kunskap hos Migrationsverket som gör att personer som konverterat till kristendomen utvisas till länder där detta är förenat med dödstraff eller livsfara. Krav på att Migrationsverket skall öka sin kompetens har tidigare ställts från regeringen i flera omgångar. men ingenting tycks hända.

Kristna aktivister har insett situationens allvar och har i ett par omgångar i samband med utvisningar från Arlanda och Landvetter bidragit till att utvisningar stoppats, bl.a. på grund av att flygbolagen efter påtryckningar inte varit villiga att ta emot personer på sina flygplan  som tvingas resa mot deras vilja.

Det är inte så att Migrationsverket saknar kunskap om att det är förenat med livsfara att konvertera från islam i vissa länder, det förnekar de inte. Problemet är att personerna som blivit kristna inte blir trodda, inte heller de personer och pastorer som går i god för äktheten i deras konversion.

pastor Ingemar OlssonInvandrarverket saknar genuin kunskap i trosfrågor och använder undermåliga metoder som liknar gamla tiders husförhör för att utröna om personen verkligen är kristen. Vad pastorer och människor runt omkring säger verkar man fullständigt strunta i. Pastor Ingemar Olsson i GF-kyrkan i Fellingsbro har kämpat hårt för de två iranska kvinnorna Amireh Alirezaei, som redan är dömd till döden i Iran för otrohet, och hennes unga dotter Zeinab Zavvar, vars avvisning från Landvetter stoppades samma dag som Schibbye och Persson lyckligt kom hem från Etiopien. Det är en skymf att Invandrarverket ignorerar både honom och kvinnornas vittnesmål. De riskerar fortfarande att avvisas om inget görs.

Dagen uppmärksammar i en ledare idag situationens allvar.

”Misslyckades svenskar i husförhör på den gamla dåliga tiden fick man en nedsättande anteckning i kyrkboken. Det var förargligt men gick att leva med. Men för nykristna flyktingar som inte demonstrerar nöjaktiga kunskaper i en världslig myndighets ögon står själva livet på spel.

Också de kyrkornas män och kvinnor som intygar att omvändelsen är på riktigt ses som lögnare. Deras utlåtanden vägs inte in i bedömningen. Detta om något demonstrerar den inkompetens på religionens område som kan komma att kosta människor livet.

Prästers och pastorers uttalanden är förvisso partsinlagor – men den part de företräder är sanningen, inte lögnen. Att utgå från att de inte är ärliga när de intygar äktheten i flyktingars kristna tro är inte bara okunnigt utan också oförskämt.”

Alla som kan måste agera kraftfullt nu, och Migrationsverket måste ta till sig kritiken. Det är bråttom!

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Migrationsverkets inkompetens att avgöra vem som är kristen utsätter människor för livsfara

  1. Maria Andersson skriver:

    Klokt och sant. En liten, liten kommentar bara: Ängebykyrkan är inte bara ansluten till Gemensam Framtid utan också till Evangeliska Frikyrkan – det vill säga dubbelansluten.

  2. Pingback: Länkar till media och bloggar om Amireh och Zeinab — Josefine Arenius

  3. Pingback: Civilkurage avgjorde Amirehs och Zeinabs öde | Liv och Rätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s