Exploatera inte heliga handlingar för kommersiella ändamål!

Detta med det ”välsignade” vattnet som Frälsningsarmén i Örnsköldsvik börjat sälja kan tyckas som en kuriös lite vardagshumoristisk fråga, men i själva verket blir vår syn på detta ett slags lackmustest på hur vi egentligen ser på detta med tro och bön.

Vi kristna tror på bön, inte alltid så att Gud besvarar bönen precis på det sätt vi vill, men det är alltid en helig handling som sker i tro, hur enkel bönen än är. Sker det inte i tro, så är det en hycklande handling som skändar det heliga. Välsignelse och att välsigna är också heligt.

”Vi åkte till Älvsbyn för att be om välsignelse över källan som vattnet kommer från, därefter kom vi till bryggeriet och välsignade det och de som arbetar där också”, berättar Henry Lindell, fanjunkare i Frälsningsarmén. Så nog var det en aktivt genomförd bön.

Men Guds nåd är alltid gratis, ingenting man kan ta betalt för. Men egentligen är vattnet kanske inte välsignat om man får tro kårledaren Christer Eklöf på Frälsningsarmén i Örnsköldsvik. Han berättar att man nu vill utöka den kommersiella verksamheten till hela landet men poängterar samtidigt för Örnsköldsviks allehanda att vattnet inte är mer välsignat än annat vatten.

Så vad var då meningen med bönen?  Man ber om välsignelse över vattnet och kallar det välsignat men egentligen är det betydelselöst.

Till min förskräckelse ser jag att fler nu vill haka på idén. Ann-Louise Trulsson, kyrkoherde i Fridlevstads församling, Karlskrona, säger till Sveriges radio att hon vill göra detsamma för att få in pengar till social verksamhet. Hon ska stå på Holmsjö marknad den 13 oktober och sälja välsignat vatten för fem kronor glaset, eller mer. Trulson försvarar sig mot kritiken att det börjar likna avlatsbrevshandel med att vattnet inte går till någon sorts syndabefrielse, utan man får ta det med humor.

Det känns ändå lite konstigt med en kyrkoherde som säljer välsignat vatten med humor ena dagen och nästa dag i Gudstjänsten skall välsigna församlingen i kyrkan. Är det också med humor?

Vad demonstrerar detta angående hur man ser på välsignelse och bön och det heliga i en bönehandling?   Bidrar man inte till att urholka betydelsen i begreppen bön och välsignelse? Hade det varit en enskild person som gjort detta i oförstånd vore en sak, men nu är det officiellt kristna församlingar, en kår i Frälsningsarmén, en kyrkoherde i Svenska kyrkan, och i värsta fall om det inte stoppas hela Frälsningsarmén i Sverige.

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Exploatera inte heliga handlingar för kommersiella ändamål!

  1. Krister Janzon skriver:

    Tack Bengt för din kloka artikel, liksom tack till Sten-Bertil Risberg för
    dina kommentarer på din blogg.
    Omdömet i att kommersialisera Vatten för att samla in pengar för i och för sig goda ändamål, verkar ha spårat ut ordentligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s