Biskop Åke Bonniers medeltida företrädare.

biskop Brynolf av SkaraIdag firar vi ett av mina favorithelgon, biskop Brynolf av Skara. Han var en höjdare under medeltiden, högt aktad bl.a. av den heliga Birgitta som tyckte han hade fått en allderles för oansenlig gravplats i Skara domkyrka. Efter reformationen finns hans reliker inte kvar.

Han var född född i samma socken som jag stammar från,  Ryda i Västergötland, han var av lagmannaätt, på mödernet släkt med folkungarna. Efter studier i Paris blev han biskop av Skara 1278. Han främjade utbildning och kultur och gjorde sig känd som diktare.

1304 hämtade biskop Brynolf i Lödöse en norsk kunglig gåva som kom att bli Skara domkyrkas främsta relik, nämligen en tagg från Kristi törnekrona. Sedan reformationen är taggen spårlöst försvunnen, kanske finns den fortfarande instucken i någon spricka i domkyrkans vägg. Han började bygga om Skara domkyrka till en katedral i
gotisk stil, utvecklade katedralsskola och domkapitel. Han ville att fler svenskar skulle resa till Paris för att studera och inrättade därför en särskild byggnad i Paris, avsedd främst för studenter från Västergötland – Domus Scarensis ”Skarahuset”.

Han förstärkte och utökade borgen vid Läckö. Borgen låg strategiskt mitt i det dåvarande stiftet. Läckö var också en anhalt på pilgrimsvägen mot Nidaros (Trondheim).

Brynolf begravs i Skara domkyrka och graven besöks 1349 av heliga Birgitta som fick en uppenbarelse där. Efter hans död hade flera under inträffat vid hans grav och vid  konciliet i Konstanz (1415 – 1418) berättades det om flera mirakel som Brynolf åstadkommit under sin levnad. Man påbörjade processen för att få honom helgonförklarad. Han blev saligförklarad 1492 men så långt som till kanonisering hann processen aldrig innan Sverige nåddes av reformationen.

Konciliehuset i Konztanz vid Bodensjön

Skara Stiftshistoriska sällskap har gjort mycket för att levandegöra den kristna historien i Västergötland, och jag har i min ägo boken Biskopen och törntaggen där man kan läsa mycket om biskop Brynolf.

På Västergötlands museum i Skara finns en mässhake, vackert täckt med broderier i silke och guldtråd, föreställande Kristus, Maria, apostlar, helgon och änglar som tillhört biskop Brynolf.

———

Mera om bisk Brynolf från Signums artikelarkiv:

Vita S. Brynolphi på svenska (Sven-Erik Pernler)

Biskop Brynolf Algotssons författarskap (Tryggve Lundén)

Biskop Brynolf Algotsson och törntaggen (Ingvar Fogelqvist)

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Biskop Åke Bonniers medeltida företrädare.

  1. Pingback: Två helgon, två städer, en tro, en enda Kyrka | Bengts Blogg

  2. Pingback: Katolska helgonförklaringar pekar på frälsningens kroppsliga dimension | Bengts Blogg

  3. Thorsten Schütte skriver:

    Om Brynolf blev biskop 1278 hur kunde han som biskop hämta en gåva 1204?

  4. Greger Hatt skriver:

    Han verkar väldigt fascinerande! Läste vidare på ett annat ställe om hur hans ena bror rövade bort en kvinna och en tredje bror därför blev halshuggen av Kung Magnus och Brynolf till att börja med hamnade i onåd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s