Stefan Swärd: Profetiskt klar som en fjällbäck i uppgörelse med kristen trumpism, pro life´s dikeskörning och andlig prostitution

Stefan Swärd skriver från sin sjuksäng, fortfarande i rehabilitering efter Corona. Det hindrar inte att han är klar som en porlande fjällbäck i sin  uppgörelse med den kristna trumpismen, pro life-rörelsens dikeskörning och profetrörelsens andliga prostitituton. Stefan säger precis det som behöver sägas. 

Det kristna stödet för Trump består av en ganska ohelig och spretig allians. En grupp är traditionella och reaktionära patriotiska katoliker. En annan grupp är bland framgångsteologer, trosrörelse, karismatiska kristna och profetrörelsen. En tredje grupp är konservativa evangelikaler, t.ex. vissa inflytelserika baptister” skriver Stefan. Jag citerar valda delar av hans text här:

Politisk samvetsfrihet har hittills alltid varit praxis i kyrkorna.

”En praxis vi har haft bland kyrkorna i Sverige har varit att respektera politiska demokratin. Vi har också haft en praxis att respektera kristnas samvetsfrihet när det gäller hur man röstar. Jag kan inte minnas att någon kristen ledare i Sverige någonsin har klart och tydligt sagt att det här partiet ska ni rösta på, den här partiledaren är Guds vilja att den ska bli statsminister. Det har varit en viktig distans mellan kyrka och partipolitik. Kristna kyrkan har fört fram synpunkter på politiken många gånger, men aldrig sagt att den här partiledaren är Guds redskap för Sverige.”

Pro life inte bara abort, handlar om hela kedjan av människovärde och engagemang för utsatta människor.

”Jag sneglar in lite på amerikanska debatten. Försöker lyssna på kristna Trumpanhängarna. Trump presenteras bland annat som den stora pro-life anhängaren, allt kommer att gå utför med Biden, han kommer att mörda de ofödda barnen sägs det.

Här har jag svårt att hänga med i svängarna. USA har haft fri abort sedan 1973. Ingen republikansk president har lyckats ändra på denna sak, trots konservativa utnämningar i högsta domstolen. Trump har inte ändrat på något i denna sak. Republikanska presidenter kan ta abortrestriktiva initiativ, så även Trump. Men grundläggande spelreglerna ändras inte. Miljoner aborter har utförts med Trump som president. Antalet aborter har dock visat en mångårig tendens till att något minska i USA, de minskade även under Obamas tid. Fakta är att antalet aborter i USA är inte kopplat till vem som är president. När kristna påstår något annat är de djupt okunniga eller också ljuger de.

Kristet pro life har djup förankring i kristna kyrkans historia. Jag har varit engagerad i svensk pro life-rörelse i hela mitt liv. Men pro life handlar inte bara om abort, det handlar om hela kedjan av människovärde och engagemang för utsatta människor.”

Pro lifes samhörighet med kristen äktenskapssyn och den moraliska dekadansen och dubbelmoralen hos moderna pro life-anhängre.

”Pro life måste också kopplas ihop med en klassisk kristen äktenskapssyn där sex hör till äktenskapet och ett troget och livslångt äktenskap. Det är en förutsättning för pro life. Trump har varit gift tre gånger. Det finns tydliga belägg för att han både har antastat kvinnor och haft relationer med prostituerade. Han har inte någonstans förnekat detta eller uttryckt någon ånger eller omvändelse över sitt beteende. Hade han varit ett uns kristen, hade han uttryckt syndabekännelse och förlåtelse. Att välja en sådan person som en spjutspetsperson för pro life är totalt hjärnsläpp. Det blir bara hyckleri och en värdekonservativ kristen kan aldrig köpa detta. Trumps hovprofet Paula White har ju rört sig på liknande moraliska nivåer, hon har varit gift tre gånger och det finns offentliga belägg för ytterligare relation med en man.

Läser man kristna facebookflöden som hyllar Trump verkar de inte ens bry sig om dessa saker. De har uppenbarligen ramlat ner i samma moraliska dekadens. Seriösa kristna ledare som stöder Trump kan naturligtvis inte försvara hans livsstil och moraliska vägval. Men menar uppenbarligen att det är ändå ok, han hamnar rätt i politiska bedömningarna och vägvalen, hur han då själv lever är inte så viktigt. En del av de så kallade profeter som försvarar Trump menar att han är nyfrälst, och behöver bemötas med viss tolerans och nåd. Det här är uttryck för ett omfattande moraliskt förfall både i amerikansk kristenhet och i det republikanska partiet. Jag minns hur republikanerna anklagade Bill Clinton på nittiotalet, Clinton är ett helgon jämfört med Trump. De moraliska måttstockarna har ändrats dramatiskt på 20 år….

Att framställa Trump som en kristen pro-life spjutspets, där allt går utför om han inte är president, är osakligt och omoraliskt enligt min mening. Och det drar vanära över hela pro-life-rörelsen. Vi har tillräckligt med uppförsbacke med att driva pro-life-frågor, ska arbetet sammankopplas med personer som lever moraliskt promiskuöst, konsekvent ljuger och förvrider sanningen för att främja egna intressen, som ständigt mobbar och offentligt smädar människor, som hånar och förlöjligar personer man uppfattar som motståndare, som aldrig erkänner fel eller brister, och som konsekvent delar in människor i vinnare och förlorare – det är fullständig galenskap att koppla ihop den här typen av karaktärer med pro-life.”

Det kristna stödet för Trump spretig ohelig allians.

”Det kristna stödet för Trump består av en ganska ohelig och spretig allians. En grupp är traditionella och reaktionära patriotiska katoliker. En annan grupp är bland framgångsteologer, trosrörelse, karismatiska kristna och profetrörelsen. En tredje grupp är konservativa evangelikaler, t.ex. vissa inflytelserika baptister. Franklin Graham, Falwell jr, och baptistpastorn i Dallas hör till den sistnämnda kategorin. Dessa personer har inga som helst kopplingar till varken profetrörelse eller framgångsteologi, och inte heller katolikerna…

De sluter nu upp i hela det perversa spelet där Trump utmålas som offret, den drabbade, med ett riggat val mot honom, offer för valfusk. Det dessa kristna visar är en fullständig brist på respekt för grundläggande demokratiska spelregler. Demokrati förutsätter att media är fristående och självständigt med fria händer att granska den politiska makten. Fri konkurrens skapar garantier för att olika media och perspektiv får utrymme. Diktatorer vill alltid strypa media, och demonisera media. Dessa kristna Trumpanhängare målar ständigt ut media i mörka färger, trots att USA är ett stort land med fri mediemarknad, vilket skapar utrymme för många olika röster. Trump har varit extremt skicklig i att utnyttja media, han är inget offer för media. Det är nys.”

Urspårad profetrörelse som prostituerar sig andligt.

”Allt detta profeterande över Trump har fullständigt kört hela amerikanska profetrörelsen i diket. Man säljer sin själ med en Trumpvänlig profetia och får den politiska maktens gillande. Det är avfall och andlig korruption av värsta slag. Jag kan mycket väl tänka mig att en profet får ett budskap från Gud till en enskild person om att Gud kallar dem in i ett visst politiskt ämbete. Det förekommer i Bibeln. Men ett sådant budskap ska föras fram till den enskilde personen som ett personligt budskap, för att bekräfta en kallelse och uppdrag. Nu används istället alla dessa profetior som valpropaganda. Profetior används som röstköp och för att mobilisera evangelikala väljare för en viss politisk kandidat. Den berörda politiska kandidaten utnyttjar detta maximalt politiskt med enda syftet att främja sin egen position. Detta är inte kristendom, det är andlig prostitution av värsta slag. Det är också ett helt nytt fenomen i amerikansk kristenhet. Jag har inte någon minnesbild av att sådana här saker existerade på 70- och 80-talet.

Hela Stefans blogginlägg här:

[Rapport från min coronasäng och lite amerikanskt presidentval – ett första steg i uppgörelsen med Trumpismen]
Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stefan Swärd: Profetiskt klar som en fjällbäck i uppgörelse med kristen trumpism, pro life´s dikeskörning och andlig prostitution

  1. Alma-Lena skriver:

    Jag läste detta inlägg igår och blev så glad. Gud har inte helt övergett sitt folk när Stefan ännu orkar vara den nödvändiga profetrösten i en mörk tid. Bruna gänget är ju alltid nära en skärm och får det förstås att framstå som om de är en majoritet av kristna genom sina flitiga tangentfingrar, tack och lov är det inte sant, inte ens i USA. Men även om det bara är delar av Guds folk som följer herdar som är tjuvar som bara vill slakta och förgöra är det tragiskt. Trump är precis en sådan tjuv men i bön har jag fått en stark insikt om att värre finns än han och jag är numera säker på att det är Paula White et. al. som inte på något sätt står för en kristen övertygelse utan en gnostisk tro på besvärjelser och affirmationer där man styr Gud med rätt formler.

    Betecknande för gnostiska tidiga läror var att man föraktade kroppen så mycket att tex sexualmoral var oväsentlig ”du är en Ande som har en själ och bor i en kropp” säger de och menar att kroppen är så meningslös att hor, stöld, bedrägeri och lögn inte är ett problem, åtminstone inte om man heter Trump i efternamn.

    Dessa kristna är dessutom så galna att de sprider tokiga konspirationer om att Michelle Obama är en man och Hillary Clinton äter barn. Jag måste nog sätta citattecken runt dessa ”kristna” för dessa uppenbara lögner strider ju mot allt vett och framförallt mot det dubbla kärleksbudet som förbjuder oss att föra vidare falska vittnesbörd mot vår nästa. I detta sammanhang framstår ju till och med Trumps egen lögn om att Obama är född i Kenya som ett oskyldigt pojkstreck.

    Dessa ”kristnas” knäfall för Trump gör honom väldigt lik en antikrist, speciellt lik den förste antikrist: Herodes, judarnas konung enligt romarna. Herodes skulle lugna judarna och förvilla dem till att tro att Rom ville dem väl. År 70 e.Kr. visade det sig hur väl romarna ville dem. För att inte tala om hur Herodes agerade under rättegången mot Jesus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s