Håll huvudet kallt i den akuta Corona-epidemin och använd tiden i karantän att fundera på framtiden. Välj mellan business as usual eller en ny mera hållbar livsstil.

Sverige och England har valt liknande strategier för att hantera Corona-pandemin.
Vi har i Sverige med Anders Tegnell och hans team expertis med hög kompetens och integritet, och i Storbritannien likaså världsledande experter inom epidemiologi med Professor Chris Whitty (Chief Medical Officer and the Department of Health and Social Care’s Chief Scientific Adviser) och Sir Patric Vallance. Jag har stort förtroende för dem alla.

Sveriges strategi för bekämning av Corona-viruset skrev jag om i mitt förra inlägg.
[Englands aktionsplan här]
[Frågor och svar på gov.uk. här]
[Frågor och svar Folkhälsomyndigheten Sverige här]

En kort YouTube-video från England har blivit viral. Han som gjorde den är inte epidemiologisk expert, men desto bättre på att göra pedagogiska videosnuttar. Han har med vatten försökt förklara det som ligger bakom Englands strategi för att bekämpa epidemin. Den är illustrativ och han har som jag förstått det fattat ganska rätt vad det handlar om. Det gäller att i varje specifikt skede av epidemin sätta in rätt åtgärder.

Andra experter, verkliga och kanske en del självutnämnda, under tryck av oro bland allmänheten pressar på politikerna att göra mer, och politikerna å sin sida vill visa sig handlingskraftiga. Men det gäller att inte handla i panik. Att göra mesta möjliga av allt nu är inte säkert bästa strategi. De länder som nu bromsar in hela samhället som t.ex. Frankrike kanske inte alls gör rätt.

Bakom paniken döljer sig kanske en orealistisk förhoppning att stoppa epidemin helt och efter en kort men intensiv period skall samhället gå tillbaka till business as usual. Men vi vet att det är inte möjligt att stoppa epidemin, bara fördröja den. En stor del av befolkningen kommer att smittas, det är bara frågan om förr eller senare och därefter förhoppningsvis uppnå immunitet. Att stänga ner hela samhället kan också leda till långtgående skadeverkningar och kanske mycket svårare att återhämta sig från än själva epidemin. Vi befinner oss i ett läge då paniken i sig mycket väl kan bli ett större problem än själva viruset.

Till sist borde vi också reflektera över positiva effekter av denna kris. Plötsligt får vi illustrerat att det går att snabbt ställa om samhället så att det blir renare miljö. Luften blir renare, kväveoxid-halterna i luften sjunker, det går att få folk att flyga mindre, allmänheten är villiga att anpassa sig när det väl är kris.

Är det inte så vi borde agera när det gäller klimatkrisen också? Det är ju ett än värre hot. Många äldre och multisjuka dör i förtid av luftföroreningar, och på sikt hotas hela planeten och vår överlevnad. Men hot som inte är omedelbart förestående tenderar vi att förneka, medan akuta hot leder till överreaktioner och panikåtgärder.

Inte så att vi skall gå in i en fas av långvarigt undantagstillstånd för klimatets skull, men vi borde vakna ur vår slummer och inse att business as usual, kanske med hjälp några tekniska innovationer, inte håller om vi vill rädda planeten. Den aktuella Corona-pandemin har lärt oss att snabba omställningar är möjligt, att människor är beredda till det. Kanske skall vi inte gå tillbaka till samma nivå på flygresor efter att corona-epidemin är över, kanske några flyg- och charterbolag behöver läggas ner samtidigt som vi mera radikalt börjar satsa på en mer hållbar livssti. Det vore väl en bra följdeffekt av denna kris!

Detta inlägg publicerades i Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Håll huvudet kallt i den akuta Corona-epidemin och använd tiden i karantän att fundera på framtiden. Välj mellan business as usual eller en ny mera hållbar livsstil.

  1. Per Wallin skriver:

    Bra analys. Vi som är gamla och har en bakomliggande sjukdomsproblematik har blivit instruerade att stanna inomhus hela tiden. Min fundering: Det kan väl inte utgöra en smittorisk att ta en promenad och därvid undvika personkontakter. Stillasittande inne, kanske i flera veckpr, kan knappast vara hälsosamt. De som har en egen täppa borde ju kunna börja vårbruket lite smått

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s