Kuriareformen som skall främja Katolska kyrkans inriktning på hennes grunduppdrag – evangelisationen – närmar sig sitt slutförande

Enligt en presskommuniké från den Heliga Stolen fortsätter kardinalsrådet oförtrutet att arbeta på den nya kuriareformen med arbetsnamnet Praedicate Evangelium (“Predika Evangelium”). Rådet bestående av kardinalerna Pietro Parolin, Óscar A. Rodríguez Maradiaga, S.D.B., Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, O.F.M. Cap., Giuseppe Bertello och Oswald Gracias träffades 17-19 februari, tillsammans med rådets sekreterare biskop Marcello Semeraro och assisterande sekreteraren biskop Marco Mellino och påve Franciskus. Enligt kommunikén jobbade man med synpunkter som kommit in på arbetstexten från kurian och olika experter och man gick igenom texten i detalj.
Rådet träffas igen i april och kommer då att fortsätta textgenomgången.

Denna kuriareform kommer att vara långtgående, man har arbetat med den under påve Franciskus hela pontifikat och han har återkommit till ämnet i sina jultal till kurian (mina tidigare inlägg om reformen här).

Alltifrån början av min tjänst på Petri stol har jag känt behovet av en grundläggande omorganisation”, skrev påven i ett motu proprio 2018. Han skrev att han har gjort ”en systematisk legislativ reform med principerna för rationalisering, kostnadseffektivitet och förenkling som ledstjärna och följt kriterier för funktionalitet, transparens, normativ samstämmighet och organisatorisk flexibilitet.

Förhoppningen är att gamla maktprivilegier som främjat korruption och ineffektivitet skall brytas och reformen är tänkt att skräddarsy Katolska kyrkans ledning till att svara upp mot det som är kyrkans grundläggande målsättning, d.v.s. evangelisationen. Kurian har varit praktiskt taget oförändrad sedan dess nuvarande struktur grundlades av påve Sixtus V år 1588. Det har länge annonserats att reformen är på gång, men vi vet ännu inget datum för dess fullbordande. Förhoppningsvis inom detta året.

Men jag tror inte att det blir ett smärtfritt genomförande. Många kommer nog att känna sina privilegier hotade och jag tror det blir mycket motstånd. Reformen berör hela kristenheten, därför den universella kyrkan är en enda och dopet förenar alla kristna som tillsammans utgör ”Kristi kropp”,  och när en del av kroppen förändras berör det också alla de andra delarna.

Låt oss be för Katolska kyrkans bästa, och om den Helige Andes bistånd inte bara för Katolska kyrkan utan för hela kristenheten och den kristna enheten.

evangelietsgladje

Påve Franciskus apostoliska maning Evangeliets glädje (Evangelii Gaudium) från 2013 kan ses som en programskrift för hans pontifikat. Han uppmuntrar de kristna till en förnyad evangelisatorisk iver. 

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s