Påven reformerar Vatikanens ledning i den största reformen sedan 1588

(texten uppdaterad 8 dec kl 19.10)

Påvens reform av Vatikanens ledning har planlagts tillsammans med hans kardinalsråd ända sedan han tillträdde sitt pontifikat. Mycket förberedelsearbete gjordes redan under påve Benedikt XVI, och jag tror att en av orsakerna till att han avgick var att han insåg att han till följd av ålder inte hade den kraft som behövdes för att genomföra reformerna. Nu har ett s.k. motu proprio publicerats som skisserar planen för styrningen av själva Vatikanstaten. Det finns än så länge bara på italienska.

Alltifrån början av min tjänst på Petri stol har jag känt behovet av en grundläggande omorganisation”, skriver påven. Han skriver att han har gjort ”en systematisk legislativ reform med principerna för rationalisering, kostnadseffektivitet och förenkling som ledstjärna och följt kriterier för funktionalitet, transparens, normativ samstämmighet och organisatorisk flexibilitet.

Kardinalsrådet, 9 särskilt utvalda personer ur kardinalskollegiet samlas i nästa vecka igen. Man planerar en kuriareform  som skall tillkännages i ett dokument med  arbetsnamnet Praedicate Evangelium (“Predika Evangelium”).

Vi lär återkomma till mera detaljer om denna som jag förstår ganska omfattande reform som säkert inte tas emot med samma entusiasm av alla medlemmar i kurian som sitter på urgamla privilegier och maktpositioner. Kurian har varit praktiskt taget oförändrad sedan dess nuvarande struktur grundlades av påve Sixtus V år 1588.

VATICAN CHRISTMAS TREE SAND NATIVITY

Vatikanens julkrubba och julgran är nu på plats. Foto: CNS

————————

Liten ordbok:
Den Heliga Stolen: ledningen för katolska kyrkan.
Kurian: Kontoren för detta, leds i allmänhet av kuriakardinaler.

Vatikanstaten: Det lilla landområdet i Rom som är en självständig stat med diplomatiska relationer till övriga stater. Där finns Peterskyrkan, Sixtinska kapellet, Vatikanmuseerna m.m. Halva Petersplatsen (närmast Peterskyrkan) tillhör Vatikanstaten, andra halvan är italiensk mark.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Uncategorized, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Påven reformerar Vatikanens ledning i den största reformen sedan 1588

  1. Pingback: Kuriareformen som skall främja Katolska kyrkans inriktning på hennes grunduppdrag – evangelisationen – närmar sig sitt slutförande | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s