Böneveckan för kristen enhet är här – men låt oss erkänna att ekumeniken går kräftgång

Igår var jag på ekumenisk vesper i S:ta Eugenia katolska kyrka med biskopen i Svenska kyrkan Karin Johannesson som gäst. Kyrkoherde Dominik Terstriep inledde med att påpeka att kristen enhet är mycket viktigt och Jesus själv anbefaller oss detta. Många vackra och högtidliga ord har sagts om enheten, men det finns en plågsam diskrepans mellan de uppfordrande orden och den praktiska verkligheten. Några få trogna hade kommit till gudstjänsten och de flesta av husets präster lyste med sin frånvaro. Det hade varit naturligt att alla mangrant fanns på plats när man har en så celeber gäst från Svenska kyrkan.
Låt oss erkänna: Trots att Katolska kyrkan i alla tunga lärodokument från Andra Vatikankonciliet och framåt betonar att kristen enhet inte är något man kan göra eller låta bli, utan en plikt som är av högsta prioritet för hela kyrkan, så är intresset minimalt både bland präster och många lekmän. Och skall det finnas någon ekumenik över huvud taget, så är det att andra konverterar och blir katoliker.

eugvesper

eugpsalmDen inledande psalmens ord beskriver kyrkans belägenhet på ett alls inte överdrivet sätt: ”Med undran och med löje ser världen hur hon slits av tusen tvister sönder och nekar sig Guds frid. Hur sällsamt klingar orden i kyrkor utan fred om Herrens frid på jorden, om Guds barmhärtighet.

Men det finns också ljuspunkter. Jag läste just en artikel i Dagen om hur man i Malmö lyckats samla nästan alla samfund till en stor ekumenisk gudstjänst med massiv uppslutning tack vare att kyrkorna ställt in sin egen gudstjänst och uppmanat alla att gå dit: [HISTORISK GUDSTJÄNST MED KYRKOR FRÅN HELA MALMÖ].

Efter den ekumeniska vespern inbjöds till en frågestund där p Dominik intervjuade biskop Karin Johannesson. Karin var öppen och ärlig med att man ibland kan misströsta om ekumeniken, mycket deklarationer, men inte så mycket händer i praktiken. Hennes analys var att respektive samfund ofta har andra akuta problem som man brottas med än det som man talar om i ekumeniken. Man behöver börja där man står och engagera varandra i det.

På frågan om vilka som är kristenhetens tre viktigaste utmaningar för framtiden nämnde hon dessa:

 1. Evangelisationen. Hur föra över evangeliet till nästa generation?
 2. Hur vi kristna behandlar varandra, inom samfunden och mellan samfunden.
 3. Det kritiska läget i världen, klimatkrisen, att vi står inför möjlig utplåning. Hur kristenheten skall förhålla sig till detta.

Det tror jag många kan hålla med om oberoende av samfund, påve Franciskus skulle säkert ge ungefär samma svar.

eugjohannesson

Från början fanns bara en kyrka, den som Jesus grundade. Så är det egentligen än idag, alla kristna bekänner en enda helig katolsk (allmän) och apostolisk kyrka enligt den trosbekännelse som antogs vid konciliet i Konstantinopel år 381 och som ännu inte blivit omodern. Alla kristna har gemensamt Bibeln, Dopet (även om det kan finnas skillnader i dopteologi) de sju första koncilierna (som därför verkligen kan kallas ekumeniska) samt den Helige Ande som ledsagar oss i att ta till oss tron, vittna om den och verka i världen.

Katolska kyrkan är numerärt den största kyrkan i världen och bärare av en tradition som går tillbaka till Jesus Kristus själv. Och jag menar att ju större man är, och ju större arv man förvaltar, ju större borde också ansvaret vara för ekumeniken, motsatsen självgodhet vore helt fel.

Joseph Ratzinger/Benedict XVI har väldigt klart uttryckt Katolska kyrkans officiella hållning till ekumeniken:

”Den formel som blivit funnen av de stora ekumenerna är den att vi går framåt tillsammans. Det handlar inte om att vi vill ha bestämda anslutningar, utan vi hoppas att Herren överallt väcker tron på ett sådant sätt att den flödar över från den ena till den andra och den ena kyrkan finns där. Vi är som katoliker övertygade om att denna ena kyrka i sin grundform är given i den katolska kyrkan, men att också hon går vidare in i framtiden och låter sig fostras och föras av Herren. Såtillvida framställer vi inte här några anslutningsmodeller, utan helt enkelt ett de troendes vidaregående under ledning av Herren – som vet vägen. och som vi anförtror oss.” (Gud och Världen, Veritas förlag)

Mitt tidigare inlägg från 2016 [Vidga samfundsperspektivet. Vi måste på allvar börja fokusera på den enade Kyrkan] är fortfarande aktuellt.

Den Karismatiska förnyelsen betyder mycket för ekumeniken. Påven har i de nya statuterna för CHARIS särskilt betonat att karismatiska förnyelsen skall betjäna kyrkan genom att bidra till kontakten med kristna från andra samfund.

Här också en länk till Charles Whiteheads artikel [TIO PUNKTER FÖR EKUMENIK].

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Böneveckan för kristen enhet är här – men låt oss erkänna att ekumeniken går kräftgång

 1. Jesper Neve skriver:

  Intressant att läsa. Jag hade tyvärr ingen möjlighet att vara med. En sak du skriver måste jag nog ge en annan vinkling på. Alla frikyrkor accepterar inte de sju ekumeniska koncilierna och det finns även de som tvekar när det gäller Niceum. Kanske inte så mycket vad gället innehållet som ett motstånd mot bekännelse av dogmer som princip. Sen hör det till saken att få kristna (ur alla samfund) vet vad konciliebesluten innebär.

  Min erfarenhet som konvertit är att man möter allt ifrån genuin nyfikenhet till rent avståndstagande. Det fanns nog större hopp vad gäller ekumenik för några decennier sedan, utvecklingen verkar gå åt fel håll nu. Möjligen är Sverige ett undantag där det ändå finns viss fungerande ekumenik.

 2. Alma-Lena skriver:

  Keep up the good spirit, Bengt! Jesus gör det också, därför är det inte hopplöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s