Katolska kyrkan, homosexualiteten, dogmatiken, prästerna – Nytt försök att lösa knutar

Andrew Sullivan, författare, katolik och debattör i HBT-frågor har skrivit en allsidig, ansvarsfull och djupt insiktsfull artikel där han undersöker Katolska kyrkans ledarskaps och prästers förhållande till homosexualitet. Ämnet debatteras ofta, men då ofta utifrån egna förutfattade meningar och tvärsäkra påståenden med aggressivt etikettsättande på andra.

Sullivan själv har haft en hatkärlek till Katolska kyrkan och var på väg att lämna, men han har inte kunnat överge sin tro och inte minst tack vare påve Franciskus hittade han vägen tillbaka. Han skrev tidigare på sin blogg:

”The Holy Spirit nonetheless guided me back. Even in those dark days, I couldn’t abandon the legacy of Jesus’ example or an institution that had gone through the darkest times itself and yet gone on to brighter and even triumphant days. I clung to hope, which is absolutely not the same as optimism. And it turned out I was right not to let go. The emergence of Pope Francis – the sheer miraculous grace of it – suddenly eclipsed the despair.”

Jag har själv genom åren återkommit till temat. Se mina tidigare inlägg här.

Katolska kyrkan behöver hitta en väg att komma ur sina  låsningar och fördjupa perspektivet på sexualitet och genusfrågor och skilja fördom från lära och dogmatik. Dogmatiken skall uttrycka något universellt och står ej i motsats till förnuft och vetenskap.

Vi har alla ett ansvar, biskopar och präster såväl som engagerade lekmän att krypa upp ur skyttegravarna och bidra till att lösa upp dessa knutar. Personer som Sullivan som förenar en levande tro och erfarenhet av Katolska kyrkan med djup erfarenhet och kunskap om homosexualitet lämnar ovärderliga bidrag till denna process. Det handlar inte om att göra om läran, utan om en fördjupad förståelse av kristen antropologi i perspektivet av vår tid och den kunskap vi har idag.

Artikeln är lång men ändå koncis och insiktsfull och läser man den har man fått en god bild av ämnet. För den som vill försöka förstå och är beredd att lyssna till alla sidor är det här en måste-läsning att ta sig igenom, även om man inte håller med om allt. Jag försöker inte sammanfatta, inte heller kommentera just nu, utan länkar här till den. Håll till godo:

gaykyrkan

mariaknutlöserskan

Maria knutlöserskan är en tysk barockmålning från 1687 av Johann Georg Melchior Schmidtner. Målningen finns i St. Peter am Perlach-kyrkan i Augsburg.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s