Gay-lobbyn i Katolska kyrkan

I spåren av att påve Franciskus börjat granska de chilenska biskoparna och insett att han inte kan lita på den rapportering han fått därifrån tidigare avslöjas nu ett trafficking-nätverk med katolska präster involverade. Som ett led i detta har biskopen i Racagua, Alejandro Goic senkommet suspenderat Fr. Luis Rubio Contreras och ett femtontal till av sitt stifts präster. Det tycks röra sig om främst utnyttjande av tonårsgossar för sexuell kontakt.

Man skiljer på pedofili där dragningen är till den prepubertala barnkroppen och barnets psyke, medan pederasti gäller utnyttjande av tonårsgossar efter puberteten. Ofta ser man mindre allvarligt på det senare då de vuxna män som ägnar sig åt det ofta hävdar att det finns ett samtycke, men lagligt och etiskt är det inte ok, eftersom det rör sig om barn som ännu inte är mogna för en sexuell kontakt och som befinner sig i en beroendeställning till den vuxne. Majoriteten av de många ”pedofili”-fall som avslöjades i Katolska kyrkan i USA under de sista decennierna av 1900-talet (John Jay-studien) rörde sig i själva verket om pederasti. Se min artikel från 2010 [HISTORISKA OCH PSYKOLOGISKA PERSPEKTIV PÅ SEXÖVERGREPPEN I KYRKAN]

Flera av de mest extrema övergreppsmännen blev lagförda under påve Benedictus XVI´s pontifikat, och det upprättades handlingsplaner för att motverka sexuellt utnyttjande av barn i alla stift. De juridiska efterverkningarna av denna tidigare epok pågår fortfarande för fullt. Just nu är t.ex. en av påvens närmaste män, Vatikanens finanschef kardinal Pell under domstolsprövning i Australien för övergrepp han anklagas för då han var ung präst.

Men mycket finns kvar under ytan. Det som påven talar om i sitt brev till de chilenska biskoparna, en tystnadskultur och allvarliga förbiseenden, oacceptabelt maktmissbruk framsprunget ur en klerikal kultur, är kanske inte något som är unikt för Chile. Mycket bottenskrap behöver fortfarande komma upp till ytan i den reningsprocess som nu pågår. Det som händer i Chile är kanske bara toppen på isberget?

Det tycks vara så att de pederastiska nätverken levt kvar och skyddas av en tystnadskultur och ovilja att ta tag i det.  Våren 2013, i samband med Vatileaks och påve Benediktus XVI´s påbörjade uppstädning i Vatikanen som förberedelse för hans efterträdare skrev jag om homosexuella nätverk i Vatikanen. Jag refererade till prästen don Ariel S. Levi di Gualdo som utifrån sin inblick i detta skrivit en bok där han beskriver vad han ser som stora problem som underminerar kyrkan idag: relativism, individualism, olydnad. Han påstår att det finns ett vitt förgrenat nätverk av homosexuella präster inom kyrkan. Han menar att de präster som var involverade i regelrätt pedofili var ett ganska litet antal, men att fallen av ”psykologisk homosexualitet” involverade ett mycket större antal präster. I en intervju säger Levi di Gualdo att han har erfarenheter av prästseminarier där 8 av tio är homosexuella och där de som har en ortodox katolsk grundhållning motarbetas. Det är ett sexuellt frimureri som sträcker sig in i Vatikanen, påstod han.

I detta sammanhang skall vi se det som nu uppdagas i Chile. Dagarna efter det att hela chilenska episkopatet efter sitt sammanträffande med påve Franciskus erbjudit sig att ställa sina platser till förfogande händer detta. Man kan tala om en systemkollaps i Chiles katolska kyrka. Italienska La Stampas Vatican Insider-sektion har historien:

Bland de biskopar som deltog i mötet med påven var den 78-årige Alejandro Goic som dessutom är president för biskopliga kommissionen för förhindrande av sexuella övergrepp på barn i Chile. Åter hemma i Racagua tvingades han till det drastiska beslutet att suspendera 20% av prästerna i sitt stift efter avslöjande på chilensk TV att de varit involverade i ett nätverk som sysslade med sexuellt utnyttjande av barn och spridande av barnpornografiskt material.

Den som gjort avslöjandet var Elisa Fernández, tidigare koordinator för stiftets ungdomsarbete. Prästerna hade haft kontakt med ungdomar mellan 15 och 19 års ålder. De ingick i ett organiserat nätverk av församlingspräster som kallade sig själva ”Familjen”. Nätverket anklagas också för att vara involverat i sexuell människohandel via nätet som också inbegriper underåriga barn.

Fernández vittnade om att hon hört präster tala om sin sexuella dragning till unga personer. För ett och ett halvt år sedan kontaktade hon biskop Goic och gav honom en lista med namn på de involverade prästerna, men biskopen vidtog inga åtgärder. Sammanlagt har hon träffat biskopen 4 gånger i ärendet utan att något hänt.

Eftersom hon inte fick gehör skapade hon för några månader sedan ett fingerat Facebook-konto där hon utgav sig för att vara en 16-årig pojke vid namn Pablo och kontaktade en av prästerna, 54-årige församlingsprästen Luis Rubio Contreras. Prästen gick i fällan och svarade med ett erotiskt meddelande och en nakenbild på sig själv. Fader Contreras intervjuades i en chilensk TV-kanal och erkände vad han gjort, sade att det var hemskt och att han skämdes.

Biskop Goic intervjuades också på TV och försvarade sig själv med att han inte var en detektiv, utan en herde. Han sade att han inte hade satt igång en undersökning mot fader Rubio eftersom ingen formell anklagelse hade inkommit mot honom.

CNA rapporterar också om händelserna

Mer bakgrund till påvens möte med de chilenska biskoparna i denna CNA-artikel

Vi bevittnar en systemkollaps hos Katolska kyrkan i Chile. Kanske måste detta till innan något nytt kan byggas, och kanske vi kommer att få bevittna fler liknande processer i andra länder. Det finns en osund klerikal kultur i delar av den katolska världen som göder tystnadskultur och korruption. Jag drar spontant paralleller till det som sker inom Svenska Akademien.

Det positiva är trots allt att denna smutsiga verksamhet inte tillåts fortsätta under ytan utan att tvingas fram i ljuset, visserligen genom eldsjälar som jobbar i motvind men inte ger sig som Elisa Fernández och genom granskande sekulära media.  Tyvärr måste vi konstatera att Katolska kyrkan varit trög och omvänder sig först under galgen sedan sekulära media granskat, men vi måste vara tacksamma för det. Det gäller nu för påven att visa fortsatt handlingskraft. I Chile får säkert flera biskopar gå, och kanske det kommer att ske i andra länder också. Påve Franciskus har ju annars varit angelägen om att återdecentralisera ansvaret till de lokala biskopskonferenserna, det är bra, Rom skall inte in och centralstyra i onödan, subsidiaritetsprincipen bör gälla, men just i krissituationer som denna kan vi vara tacksamma att det finns en överordnad funktion genom påveämbetet som kan träda in.

bengtloberg

Läs också min tidigare artikel [KATOLSKA KYRKANS KOMPLICERADE FÖRHÅLLANDE TILL MANLIG HOMOSEXUALITET]

 

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gay-lobbyn i Katolska kyrkan

 1. Inge skriver:

  Bengt det hedrar dig att du talar klarspråk och så frimodigt tar upp och kritiskt berör avarter inom din kyrka, du pekar på uppenbar synd och förnedring som troligen pågått i hundratals år, ja tusen år i den katolska kyrkan, men vem blir förvånad?
  Sexuella synder förekommer i alla sammanhang, men celibatet bland de katolska prästerna är och har varit en uppenbar grogrund till den dubbelmoral och förnedring som nu så smått lyfts fram i ljuset.
  Det är väl allmänt känt att sexualförbrytare oftast själva som barn blivit utsatta. Ett mönster och systemfel som speciellt drabbat den katolska kyrkan likt en cansersvulst. Att bli fri detta, kräver djupgående smärtsamma ingrepp. Frågan är? Vill man eller är det ens möjligt att rensa upp i detta presterliga hemlighetsmakeri som pågått så länge? Vad blir då kvar av den så stolta kyrkan när den store överläkaren gjort de nödvändiga ingreppen?
  Men sanningen gör oss fria så jag hoppas att det finns hopp även för din Kyrka.

 2. Pingback: Homosexuella nätverk inom katolska prästerskapet och sammansvärjning för att få bort påve Franciskus – myt eller verklighet? | Bengts Blogg

 3. Pingback: Krisen i Katolska kyrkan den värsta sedan Reformationen. Historiskt perspektiv på kuria-reformen som förbereds av påve Franciskus | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s