Påven vid 50-års-jubileet för dialogen med Metodistsamfundet: Låt oss arbeta mot fullt ömsesidigt erkännande som möjliggör att bryta brödet tillsammans

popemethodistFörra veckan träffade påven ledare från Metodistsamfundet, World Methodist Council, för att fira 50 år av dialog. Katolska kyrkan har sedan länge dialog med samtliga kyrkor och samfund inom världskristenheten och ett särskilt påvligt råd, Påvliga rådet för kristen enhet som ansvarar för dialogerna. Rådet har även dialog med de nya icke samfundsanknutna pingstkarismatiska församlingarna som bildats under senare tid.

Påven noterade att i Gamla testamentet innebar jubelåret som återkom var 50:de år att slavar släpptes fria och att ”vi också har blivit befriade från främlingskapets och den ömsesidiga misstänksamhetens slaveri”. Efter 50 år av tålmodig dialog är vi inte längre främlingar för varandra utan snarare genom dopet som vi delar ”medlemmar i Guds hushåll”.

Påven prisade Metodiströrelsens grundare John Wesley och sade att hans ord och exempel förde många människor till Kristus. När vi känner igen den Helige Andes verk i andra kristna samfund, sade påven, kan vi intet annat än glädja oss då de kan också hjälpa oss att växa närmare Herren.

Påven tog också upp gemensamt socialt arbete för de fattiga och utsatta och avslutade med att blicka framåt i ett fortsatt arbete för försoning och enhet med målet full eukaristisk enhet:

Vi kan inte växa i helighet utan att växa i gemenskap, sade påven och önskade att den fortsatta dialogen skulle vara en gåva till alla kristna, så add de kan bli försoningens tjänare. ”Låt oss förbereda oss själva med ödmjukt hopp och konkreta ansträngningar för det fulla erkännande som kommer att göra det möjligt för oss att förenas i att bryta brödet tillsammans”.

Läs också mitt referat från en konferens 2011 där bl.a. katolske prästen och forskaren Peter Hocken medverkade: Anden och Kyrkan – fördjupad reflektion hos pingstkarismatiska teologer.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Påven vid 50-års-jubileet för dialogen med Metodistsamfundet: Låt oss arbeta mot fullt ömsesidigt erkännande som möjliggör att bryta brödet tillsammans

  1. Pingback: Reformationsåret: Vatikanens viljeyttring är full eukaristisk enhet med systerkyrkorna | Bengts Blogg

  2. Pingback: Nytt gemensamt dokument: ”Evangeliskt och katolskt kristna bör tala med en röst i alla frågor där det är möjligt” | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s