Vem skall man tro på?

Ryssland säger sig presentera bevis för att Turkiet stöder IS genom att öppna gränsen så att IS kan avyttra olja från ockuperade områden. Erdogan å sin sida förnekar att så är fallet och säger att han kommer att avgå om det presenteras bevis för att Turkiet samarbetar med IS i att sälja stulen olja från Syrien och Irak.

Det är svårt att hålla huvudet kallt och inte låta sig manipuleras. Vi har en benägenhet att tro på det som styrker att verkligheten är så som vi önskar att den skulle vara och skeptiska till sådan information som kommer från våra fiender, och där det förstärker vår negativa bild av dem om det kan bevisas att de är korrupta genom att beslås med att sprida lögner. Bilden kompliceras av att ibland är vi tvungna att samverka med våra fiender för att de gör saker som gagnar oss. Vi behöver idag goda politiker som förstår sig på både realpolitik och idealism.

Jag önskar gärna att Erdogan inte ljuger, vi behöver så många ledare som möjligt som uppträder med god moral och samverkar till världssamfundets bästa för att bekämpa våld, förtryck och korruption. Putin å sin sida uppträder ibland som en hjälte och ljusets ängel för att i nästa stund spela under täcket och ljuga mitt framför ögonen på oss. Man man vet aldrig var man har honom. Ryssland har en omfattande propagandaapparat som sprider det som är sant eller lögn och falska rykten om vartannat, beroende på vad som bäst passar Rysslands intressen för tillfället. Också Sverige har ju blivit utsatt för detta, t.ex. när ryktet spreds att Sveriges kritik av Ryssland beror på att man ville ta revansch för Poltava och att bönder från Dalarna åker till Poltava i Ukraina för att ta hem jord därifrån till Dalarna.

På denna video förklarar Putin hur USA skapat IS och sår tvivel om USA´s och dess allierades motiv. Ja, vad skall man tro? Djupare analys behövs än den mediebild vi matas med. Krävs också förmåga att härbärgera ovisshet, bevara realism och ändå inte förlora det grundläggande perspektivet på sanning, rätt och människovärde.

.

openholydoorbangui

Påven inleder Barmhärtighetens år genom att öppna den heliga dörren i katedralen i Bangui (CAR). Han riktar sig till hela världen då han sade: ”To all those who make unjust use of the weapons of this world, I make this appeal: lay down these instruments of death! Arm yourselves instead with righteousness, with love and mercy, the authentic guarantors of peace.”

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vem skall man tro på?

  1. Thorsten Schütte skriver:

    Båda herrar inger mig djupt obehag och jag tycker även att väst prioriterar fel när man stödjer Saudiarabien (där jag har en krypande känsla att de spelar under täcket med radikala islamister) men är för avvisande mot Iran (som i modern tid aldrig har anfallit en granne).
    Och det ger mig ångest att Putin åtnjuter brett stöd i de nationalistiska lägret i Sverige. Det är SD och inte V som numera är Moskvas femtekolonnare. Jonas Sjöstedt är en av Putinrysslands vassaste kritiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s