Sverige, vårt hem på jorden

Jag älskar att fira nationaldagen. Sverige är ett märkligt land. Det delas upp i dem som tycker det är bra och självklart att fira vår nationaldag och dem som menar att vi inte bör göra det. En sådan diskussion skulle vara omöjlig i t.ex. Norge eller England. Också de nya svenskarna är inbegripna i denna animerade diskussion. Som t.ex. Somar Al Naher som skriver i Aftonbladet att hon hellre vill ha en ursäkt från Sverige än firande och å andra sidan Mohammed Omar som skriver en fin text om nationaldagen som värmer mitt hjärta.

”Jag deltog i en sådan där ceremoni när min fru blev svensk medborgare 2005. Det var på Slottet i Uppsala. Den var fin och värdig. Det var ett bra sätt att visa att medborgarskap betyder något. Det är inte bara ett papper. Vi sjöng nationalsången. Sedan barnsben hade jag fått lära mig att nationalsången är töntig, men den dagen kändes den meningsfull.”

Jag är glad att vi som kallar oss kristna, oberoende av vilket samfund vi kommer ifrån ofta älskar och uppskattar vårt land och ber för vårt folk och dess välgång. Sverigebönen ber man idag över hela vårt land på många olika platser.

Jag gläds också över att Tomas Sjödin och Peter Halldorf får ta emot medalj från kungen idag.

Glad och trevlig nationaldag önskar jag alla både gamla och nya svenskar. Må Gud bevara vårt land och vårt folk.

Sverigebönen i S:ta Clara kyrka o marschen till Skansen 2011:

Version 2

Detta inlägg publicerades i Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Sverige, vårt hem på jorden

 1. Elzbieta skriver:

  Ja, absolut, varje land borde kunna fira en nationaldag!
  Jag bodde i många år i Göteborg och sedan flera år tillbaka, ordnar katolska församling i Gbg en gemensam mässa (för olika katolska nationella grupper och riter samt svenska katoliker).
  I år har man ordnat detta just idag, på självaste Nationaldagen. Jag tycker det passar jätte bra att fira s a s de båda gemenskapen: nationell i mening att vi alla bor i Sverige och religiöst i mening att vi är kristna fast lite på olika sätt. Och en sådan ypperligt tillfälle att gemensamt be för Sverige.
  Bengt, det är härligt att läsa ddin blogg!

  • Staffan Wadström skriver:

   Håller helt med både dig och Bengt.
   Befriande att se att man kan ha en öppen bloggsida där man kan tycka olika men ändå respektera varandras olikheter.

 2. minorityofone skriver:

  Det kanske är ett onödigt påpekande, men Storbritannien har faktiskt ingen nationaldag, och att tänka sig engelsmän viftade med Union Jack är omöjligt!

  • Staffan Wadström skriver:

   Och..?

   • minorityofone skriver:

    Det är en kommentar till Bengts påstående att en diskussion om nationaldagsfirande skulle vara otänkbar i ”Norge eller England”.

    Gordon Brown försökte starta en sådan diskussion, och införde flaggning på statliga byggnader, men detta ansågs allmänt som tramsigt – och ”un-British”.

   • bema skriver:

    Sant att britterna inte har någon nationaldag, men vad jag vill säga var att hade de haft det skulle en diskussion som den i Sverige vara otänkbar. Att skämmas för sin nation finns inte på kartan i många andra länder än Sverige.

 3. Paul skriver:

  Men britterna firar väl Drottningens (resp. i förekommande fall Kungens) födelsedag rätt ordentligt? I motsats till oss svenskar?/Paul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s