Council Approves Teaching on Collegiality of Bishops With the Pope as Their Head

Under Andra Vatikankonciliet, för 50 år sedan i i september 1964 diskuterade de samlade biskoparna det viktiga dokumentet om Kyrkan, Lumen gentium. En viktigt punkt var biskoparnas kollegialitet. Med överväldigande majoritet fastslog biskoparna läran att biskoparna genom gudomligt instiftande är efterträdare till apostlarna och att de idag, med biskopen av Rom som överhuvud utgör ett kollegium på samma sätt som de första apostlarna samlade kring Petrus. Detta balanserade den kraftiga betoningen från Första Vatikankonciliet på påven ensam som makthavare. (Kollegialiteten är idag mycket viktig, som en följd av detta introducerades biskopssynoderna, en extraordinär sådan börjar i Rom i morgon som skall avhandla äktenskap och familj). Läs mera i nedanstående återgivna blogginlägg från en jubileumsblogg, Andra Vatikankonciliet 50 år.

Vatican II: 50 years ago today

85th General Congregation
September 22, 1964

By an overwhelming majority the Second Vatican Council voted to approve the teaching that all Catholic bishops today are successors of the apostles by divine institution and that they, with the pope as their head, make up a college like that which was formed by St. Peter and the apostles.

Thus at the 85th general meeting of the Second Vatican Council, the work of the First Vatican Council, begun almost 100 years ago, has been advanced significantly. The First Vatican Council defined the infallibility of the pope but was adjourned before the precise relation of the bishops among themselves and to the pope was worked out.

At the same time, while affirming the divine origin of the episcopate and of its intimate union with the pope in the College of Bishops, the council Fathers also affirmed by vote that the College of Bishops has…

Visa originalinlägg 2 042 fler ord

Det här inlägget postades i Katolska kyrkan och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Council Approves Teaching on Collegiality of Bishops With the Pope as Their Head

  1. Ping: Varför är somliga katoliker motståndare till påve Franciskus? | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s