Council Approves Teaching on Collegiality of Bishops With the Pope as Their Head

Under Andra Vatikankonciliet, för 50 år sedan i i september 1964 diskuterade de samlade biskoparna det viktiga dokumentet om Kyrkan, Lumen gentium. En viktigt punkt var biskoparnas kollegialitet. Med överväldigande majoritet fastslog biskoparna läran att biskoparna genom gudomligt instiftande är efterträdare till apostlarna och att de idag, med biskopen av Rom som överhuvud utgör ett kollegium på samma sätt som de första apostlarna samlade kring Petrus. Detta balanserade den kraftiga betoningen från Första Vatikankonciliet på påven ensam som makthavare. (Kollegialiteten är idag mycket viktig, som en följd av detta introducerades biskopssynoderna, en extraordinär sådan börjar i Rom i morgon som skall avhandla äktenskap och familj). Läs mera i nedanstående återgivna blogginlägg från en jubileumsblogg, Andra Vatikankonciliet 50 år.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Council Approves Teaching on Collegiality of Bishops With the Pope as Their Head

  1. Pingback: Varför är somliga katoliker motståndare till påve Franciskus? | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s