Biskopsynoden i Rom om äktenskap och familj börjar 5 oktober

Imorgon börjar biskopssynoden om äktenskap och familj i Rom. Biskopssynoder var något som introducerades efter Andra Vatikankonciliet som ett uttryck för biskoparnas kollegialitet, samlade med påven. Mera fakta om biskopssynoder i denna Signumartikel.

Enligt Katolska kyrkan är äktenskapet mellan man och kvinna och ett förbund för hela livet. Det är en lära som man är övertygad om inte bara genom uppenbasrelse i Guds ord, utan också genom sin tolkning av Naturrätten. Jag tror det är en grundmurad lära som man inte kommer att rucka på, däremot finns många pastorala problem att ta hänsyn till. Enligt nuvarande katolsk kyrkorätt får personer som är skilda och lever i ett nytt civilt äktenskap inte ta emot nattvardssakramentet. Detta enligt en konsekvent tillämpning av att äktenskapet är ett löfte för hela livet som inte får brytas. Trots bästa vilja och föresatser går äktenskap i kras, människor skiljer sig och hittar ibland en ny partner att leva sitt liv med. Men blir då inte det bästa det godas fiende? Borde det inte finnas en barmhärtighet som tar hänsyn till människors svaghet och ge människor en andra chans? Dessa frågor har diskuterats livligt inför synoden. Kardinal Kasper som intervjuas på nedanstående video hör till dem som förespråkar barmhärtighetslinjen, medan andra biskopar och kardinaler i polemik med honom sagt att man inte bör rucka på de kyrkorättsliga reglerna.

Men denna fråga som framför allt är brännande i Västerlandet är bara en av många som diskuteras på biskopssynoden som träffas i Rom 5-19 oktober. Denna biskopssynod är en extraordinarie sådan. Frågorna som väcks här kommer att diskuteras också på den ordinarie biskopssynoden 2015. Först därefter kommer påven att fastställa nya pastorala riktlinjer.

Biskopssynoderna är egentligen rådgivande åt påven som är fri att besluta hur han vill, men jag tror att om det finns en överväldigande majoritet för nya pastorala riktlinjer, så kommer han att följa det.

Mera:
Thomas Reese: Synod needs to understand there are no simple solutions for today’s family crisis

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Biskopsynoden i Rom om äktenskap och familj börjar 5 oktober

  1. Pingback: Påven: Kyrkan ett fältsjukhus och en moder, ej en hierarki som stänger ute eller en kontrollerande tulltjänsteman | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s