Påve Franciskus utsåg i måndags ärkebiskop Jose Mollaghan av Rosario, Argentina, som medarbetare i Vatikanens Troskongregation. Han kommer att ansvara för en kommission som har särskilt ansvar att handlägga frågor som rör anklagelser mot präster om allvarligt missbruk av sakramenten, sådant som går under benämningen ”delicta graviora”, d.v.s. särskilt allvarliga brott. Hit hör allvarliga moraliska brott som prästers sexuella övergrepp på barn, innehav eller distribution av barnpornografi, men också sådant som rör sakramenten i övrigt, t.ex. profanering av konsekrerade hostior, brytande av tystnadsplikten i samband med bikt, att bryta mot kyrkans ordning genom att viga kvinnor till präster.
Ärkebiskop Mollaghan’s utnämning visar att påve Franciskus fortsätter att utveckla det arbete som startade under de två förra påvarna för att möta problemen med sexuella barnövergrepp. Mollaghan är tidigare känd av påven bl.a. som ledare av kyrkans sexövergreppskommission i Argentina, och har också från 1993-2000 tjänat som hjälpbiskop i Buenos Aires vid sidan av Bergoglio. Han är 68 år och har doktorerat i kanonisk lag vid påvliga Gregoriana-universitetet.
I december tillsatte påve Franciskus en kommission för skydd av barn, en brett sammansatt rådgivande organ av experter och lekmän. Syftet är att se över hur man bygger upp ett bra förebyggande skydd för barn samt hur man stödjer och kompenserar dem som tidigaare blivit offer för övergrepp, medan den nu aktuella kommissionen under Troskongregationen fokuserar på missbruk i samband med sakramenten. Vigningen till präst är i sig ett sakrament, och en vigd präst är präst hela tiden, inte bara då han förrättar de övriga sakramenten, läser mässan, sitter i biktstolen etc, därför är det rimligt att prästers särskilt allvarliga brott handläggs också i enlighet med den kanoniska lagen, inte bara enligt varje lands civila rättsordning. Meningen är att handläggningen av övergreppsbrott skall ske skyndsamt och anmälas till polis och rättsväsende i respektive land, samtidigt som det också handläggs enligt kyrkans kanoniska lag. Det skall ske parallellt, och inte på ett sådant sätt att den kanoniska handläggningen fördröjer polisanmälning av brott, som kunde ske innan man började se över dessa rutiner.
Genom motu propriet Sacramentorum sanctitatis tutela från 2001 förordnade Johannes paulus II att ansvaret för handläggande av f till Troskongregationen under ledning av kardinal Joseph Ratzinger. Syftet var att snabba upp handläggningen. Påve Benedikt XVI utfärdade ytterligare direktiv. Förhoppningen är att måndagens utnämning ytterligare skall öka effektiviteten i att handlägga och bekämpa särskilt allvarliga brott inom prästerskapet.