Tips på grundlitteratur om Katolska kyrkan

Efter nyheten om Ulf o Birgitta Ekmans förestående upptagning i Katolska kyrkan märker jag ett anstormning av frågor hur man kan lära sig mer om katolsk tro. ”Jag hoppas inte någon grundar sin kunskap om Katolska kyrkan bara på läsning av antikatolska bloggar och litteraturskrev Stefan Swärd på sin blogg idag. Och det är just vad man inte vill längre. Nu efterfrågar icke-katoliker tillförlitliga källor för att lära sig mer om Katolsk tro. Jag listar här några grundresurser som jag rekommenderar.

25 frågor om katolsk tro. Enkelt pedagogiskt häfte som tillhandahålls av Katolska Pedagogiska Nämnden och som som svarar på grundläggande frågor om Katolsk tro. Finns för nedladdning här.

YOUCAT. Ungdomskatekes som gavs ut på många språk till Världsungdomsdagen i Madrid för ett par år sedan. Bygger på Katolska kyrkans katekes. Trevligt och pedagogiskt upplagd. Utmärkt om man vill studera den Katolska tron tematiskt. Passar inte bara för ungdomar utan också för vuxna. Boken tillhandahålls på svenska av bokförlaget Catholica

The Catholic Church – What Everyone Needs to Know. John L Allen Jr. Utkom 2013, knappt 300 sidor. John L Allen är en känd amerikansk journalist och Vatikankännare som i många år skrivit för National Catholic Reporter och skriver mycket kunniga och bra artiklar samtidigt på ett lättläst språk. Boken ger en överblick över Katolska kyrkans basala strukturer, lära, praxis, inre spänningar och vart den är på väg.  Info om boken här.

An Introduction to Catholicism Lawrence S. Cunningham  (Cambridge University Press).  För den teologiskt något mera insatte som önskar ytterligare fördjupning. Cunningham är professor i teologi vid katolska Notre Dame-universitetet i South Bend, Indiana USA.

Innehållsförteckning: 1. The many meanings of Catholicism 2. Roman Catholicism 3. Being Catholic: some typologies 4. Catholicism in time and place 5. The rule of faith 6. Catholic worship 7. Catholic spirituality 8. The missionary character of Catholicism 9. Catholic reformation(s) 10. The moral life 11. The contemporary Catholic Church 12. Reading Catholicism: a bibliography. Mer info om boken här.

Jag rekommenderar också Biskop Anders Arborelius föreläsningar under Trons År. Finns att ladda ner som pdf-filer på Katolska kyrkans hemsida.

Om Katolska kyrkans sociallära här

Om katolska principer för bibeltolkning här

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Tips på grundlitteratur om Katolska kyrkan

 1. Anneli Magnusson skriver:

  För en mer nyanserad och inte odelat positiv bild av kyrkan inifrån bör man rekommendera den intresserade att följa t.ex. National Catholic Reporters och The Tablets webbplatser ett tag. Det finns fortfarande mycket bråte att städa undan och kvinnornas situation i kyrkan lämnar en hel del i övrigt att önska.
  Anneli

  • bema skriver:

   Tack Anneli! Katolska kyrkan är ingen monolit, utan består av levande människor som är olika och har olika vyer, tolkningar och infallsvinklar till tron, men centrum för oss alla är Jesus Kristus och mässan där vi alla tillsammans är ett i honom oberoende av alla våra olikheter. Enhet i mångfald.

   De webbplatser du nämner belyser lite vad som rör sig i Katolska kyrkan idag. De representerar den lite mera radikala, reformistiska sidan av kyrkan, medan det finns andra webbplatser som representerar mera konservativa och traditionalistiska aspekter av kyrkan. Det finns väldigt mycket på nätet om Katolsk tro, men man bör känna till denna mångfald för att rätt kunna orientera sig så att man inte tror att det man stöter på inte nödvändigtvis ger en bild av helheten.

   I levande livet sjuder det av liv och det finns levande diskussion, ibland stora spänningar och motsatta uppfattningar, vilket vi inte uppfattar som dramatiskt utan som en del av det levande livet där vi alla med våra olikheter och olika nådegåvor är lemmar i den gemensamma kroppen.

 2. Pingback: Aletheia kommenterar mitt skrivande | Stefan Swärd

 3. bema skriver:

  Någon på Facebook rekommenderade biskop Anders Arborelius bok Trosmeditation. ”Finns att beställa på karmel.se. Den är inte en faktabok per se, utan en meditation över vår tro som leder till kärlek och bön. Underbar är den!

  När vi talar om karmeliterna so vill jag också nämna broder Wilfrid Stinissen som skrivit flera uppskattade böcker. Både Ulf Ekman och Göran Skytte har ju starkt inspirerats av honom.

 4. Sigbrit Carlsson skriver:

  Tack för ett utmärkt tips, Bengt, med en hel del info om Katolska kyrkan! Ständigt möter vi en ibland total okunskap i omgivningen, vilket föder så många fördomar som tenderar att få fäste både i media och hos individer i samhället.
  Sigbrit Carlsson

 5. Anneli Magnusson skriver:

  Sigbrit,
  Vilka fördomar är det du tänker på?
  Jag tycker nog att de flesta jag pratar med är rätt nyfikna. Men tyvärr tror många att katolik är synonymt med att vara konservativ och mot preventivmedel, kvinnliga präster osv. Det är väldigt synd eftersom det inte stämmer. Samtidigt är det ju mest den bilden som kyrkans ledning här i landet i alla fall har spridit och som media har nappat på.
  Anneli

  • Sigbrit Carlsson skriver:

   Anneli,
   Nej jag menar mera det som Bengt tar upp ”tillförlitliga källor för att lära sig mer om Katolsk tro”. Det är utmärkt, menar jag, att Bengt hänvisar till dylika källor. Allvarligt intresserade personer får möjlighet att lära sig mer om intresse finns. Bristande kunskap får ibland människor att yttra sig tvärsäkert på områden där man egentligen saknar fakta, i det här fallet områden som rör Katolska kyrkan.
   Sigbrit

 6. bema skriver:

  Sune Olofson, journalist skriver och frågar om jag har något tips på en kurs där den katolska läran och den protestantiska presenteras och där olikheterna prövas och studeras.

  Någon sådan kurs har jag inte tips om, detta är kanske ett större ämne som är föremål för hela den ekumeniska dialogen mellan kyrkorna. T.ex. har Katolska kyrkan dialoger med de flesta kyrkor genom Påvliga rådet för kristen enhet.

  När vi kristna från olika samfund samarbetar så fokuserar vi mera på det som redan är gemensat. T.ex. är den Nicenska trosbekännelsen som formulerades vid konciliet i Nicea på 300-talet en gemensam trosgrund för alla kristna.

  Annars finns det gott om kristna som från sin egen troshorisont formulerar innehållet i det man tror och jämför med det samfund man inte tror. Då finns det ju alltid risk att man inte gör det samfund man tar avstånd från rättvisa utan formulerar en alltför negativ bild av dess tro.

  I Katolska kyrkans olika församlingar erbjuds introduktionskurser i katolsk tro, där blir det väl också att man jämför skillnader gentemot protestantisk tro. Motsvarande kurser och bibelskolor finns inom andra samfund. Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) är exempel på en organisation som med skärpa och tydlighet formulerar och lär ut protestantisk evangelikal tro och är tydlig med på vilka punkter man inte håller med katolikerna.

 7. Berno Viden skriver:

  Ett bra tips: Läs katekesen och jämför med bibeln. Du lär inte hinna långt innan du upptäcker att någon av böckerna är på villovägar.

  • bema skriver:

   Berno! Du kan inte jämföra Bibeln med katekesen. Bibeln är helig Skrift, den grundläggande Uppenbarelsen som Kyrkan förvaltar, det vi kallar Trons skatt, depositum fidei. Denna gåva försöker Katekesens visa upp och på ett pedagogiskt sätt formulera för vår tid. Jag håller inte med om att det är en motsättning mellan Bibeln och katekesen. Tvärtom, så bygger ju hela texten på Bibeln och hänvisningen till Bibel-ställen är otaliga, du finner dem i vart och vartannat stycke.

   Däremot sätter din kommentar fokus på att det är mycket som är problematiskt med detaljerat formulerade katekeser. Hur man uppfattar dem är tidsbundet och kulturbundet, de blir snabbt inaktuella, och även inom Katolska kyrkan har det ifrågasatts om sådana projekt i stor skala är vettiga i vår tid. Läs min tidigare artikel om katekesen.

  • annorzzz skriver:

   Eller att ens egna utgångspunkter är suspekta.

   Sånt kräver dock tänkemöda, ifrågasättande, källkritik, vishet, bön o att faktiskt förstå motparten.

   Den resan är mödan värd.

   Vincit omnia Veritas

 8. Anders Jonsson skriver:

  Till Anneli Magnusson: Det som gör att människor som makarna Ekmans med Guds hjälp finner den Katolska Kyrkan är just dess sanning och lära. Det finns ingen som attraheras av feministers önskan att förvandla den katolska tron och läran till en variant av Svenska kyrkan.

  Jag skulle rekommendera allt som utges av bokförlaget Catholica. Gå in på hemsidan och studera utbudet själv: http://www.catholica.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s