Västerländskt kolonialistiskt synsätt i ny tappning i myterna om antigaylagarna Uganda

Den absurda lagstiftningen mot homosexuella i Uganda fördöms av alla kristna tidningar och bloggar. Jag har inte sett en enda som ger den sitt stöd. Ändå florerar berättelsen att det är evangelikaler och pingstvänner från USA som ligger bakom antigaylagarna.  När de förlorat kulturkriget i USA, så låter berättelsen, har de beslutat sig för att förflytta fronten till Uganda istället där de rekryterar nya medarbetare i sin homofoba kampanj.

Visst finns det stolliga kristna minoritetsgrupper som kan ha haft sitt finger med i detta spektakel, den historien behöver inte vara osann. Men den mytiska berättelsen om att antigaylagarna är en exportprodukt från USA känns grovt överdriven och har karaktären av västerländskt kolonialistiskt tänkande i ny tappning: Västerlänningarna är smarta och handlingskraftiga och har lyckas lura de stackars afrikanerna i dubbel bemärkelse. Först till att anamma en homofob inställning och låta det påverka landets lagar, sedan när de får kritik för det från andra västerlänningar så luras de till att betrakta det som ett angrepp på deras egen kultur.

Men skall vi förstå hela bilden bör vi fokusera på de förklaringar som står att finna inom Ugandas unika sociala, religiösa och politiska kontext. Uganda är en kultur med bra och dåliga sidor precis som den västerländska och som man kan förstå och lära sig av, inte bara använda som manipulationsobjekt för västerländskt inflytande och kritik. Jason Bruner, assisterande professor i global kristendom vid Arizonas statliga universitet reder ut några av trådarna i denna intressanta artikel.

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s