Påvens hjärtliga hälsning till evangelikal konferens ett uttryck för Katolska kyrkans andliga ekumenik

På sista tiden har en icke officiell YouTube-film med påve Franciskus väckt uppmärksamhet där ha skickar en video-hälsning med ett ekumeniskt budskap till en evangelikal karismatisk konferens vid Kenneth Copland Ministries i USA. Bakgrunden är att Tony Palmer som är biskop inom vad som kallas Communion of Evangelical Episcopal Churches (CEEC), en evangelikal episkopal grupp med anglikanska och keltiska rötter, sedan tidigare hade en ekumenisk gemenskap och nära vändskap med kardinal Bergoglio innan denne blev vald till påve. Tony Palmer medverkade på konferensen och bad påve Franciskus om denna videohälsning till konferensen som är en upptagning på Tony Palmers mobiltelefon. Påven mötte Tony Palmer den 14 januari, men inget officiellt meddelande om detta gick ut från Vatikanen.

På videon talar påven mycket personligt från hjärtat om ekumenik, ett budskap som är allmängiltigt och kunde vara riktat till alla kristna, vars splittring påven säger beror på vår egen synd. Det finns bara en som är utan synd: Jesus. Påven ber på sitt vanliga ödmjuka sätt också om konferensdeltagarnas förbön för honom själv.

En längre upptagning från konferenssessionen där videohälsningen från påven spelades upp här. Först talar Kenneth Copland, sedan berättar Tony Palmer om sin vänskap med kardinal Bergoglio.

Andlig ekumenik är en sak som vi alla kan ägna oss helhjärtat och helt och fullt åt, och den involverar alla samfund och traditioner från frikyrkor och pingströrelse till episkopala och ortodoxa. Katolska kyrkan har alltsedan Andra Vatikankonciliet anbefallt detta som förpliktigande för oss katoliker. Påvens budskap på denna video är ett uttryck för en sådan andlig ekumenik.

Strukturell ekumenik som bl.a. innefattar önsesidigt erkännande av varandras ämbeten och sakramental gemenskap är en betydligt mera komplex sak. Från katolsk horisont erkänns dopet som medlemsgrundande i kyrkan oberoende av i vilket samfund dopet skett. Nattvardsgemenskap och ämbetsgemenskap är svårare. Vissa anglikanska gemenskaper tilläts för ett par år sedan under påve Benedikt att inlemmas i Katolska kyrkan.

Den grupp där Tony Palmer är biskop är som jag förstår en utbrytargrupp ur den anglikanska gemenskapen som inte står i förbindelse med Ärkebiskopen av Canterbury. Men man strävar efter att bygga upp en kyrkogemenskap med sakrament och ämbetsstruktur och man strävar efter gemenskap med Rom. Jag uppfattar att det finns en viss likhet med gemenskapen kring Östanbäck och Enhetens kyrka här i Sverige. Men som jag förstår har Rom inte någon officiell dialog på det strukturella planet med dessa grupper. Däremot önskar man från Vatikanens sida precis som med alla andra kristna en dialog på den andliga ekumenikens plan genom Påvliga rådet för kristen enhet.

 

Läs mera: Min tidigare artikel Anden och kyrkan – fördjupad teologisk reflektion hos pingstkarismatiska teologer.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Påvens hjärtliga hälsning till evangelikal konferens ett uttryck för Katolska kyrkans andliga ekumenik

  1. Pingback: Europakonferensen fortsätter i ekumenisk anda | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s