Bibeln, hela kristenhetens gemensamma arv

För oss kristna är Bibeln inte vilken textsamling som helst, utan Kyrkans bok, skriven som Guds brev till människorna. Varje särskild text har en betydelse som vi kristna beaktar, men inte alltid så att texten kan tolkas bokstavligt utifrån de associationer vi omedelbart får (som många ateister tycks tro, eller tror att vi kristna tror). Bibeln är hela kristenhetens gemensamma arv, inte så att en viss grupp eller falang kan lägga beslag på den och säga att man äger den eller att den egna specifika tolkningen är den normgivande. Bibeltolkning är inte okomplicerat. Texterna måste läses i gemenskap med Kyrkan och med fokus på Jesus Kristus.

Berit Simonsson, inspiratör i Oas-rörlsen gjorde mig uppmärksam på denna fina text av ortodoxe biskopen Kallistos Ware: Hur Bibeln skall läsas.

Se också min faktaartikel om bibeltolkning.

2017 är Lutherjubileum. Tolkning av bibelordet är en gemensam angelägenhetför katoliker, ortodoxa och protestanter. Skall Lutherjubileet innebära slutet på en 500-årig parentes av schism i kyrkohistorien?

2017 är Lutherjubileum. Tolkning av bibelordet är en gemensam angelägenhetför katoliker, ortodoxa och protestanter. Skall Lutherjubileet innebära slutet på en 500-årig parentes av schism i kyrkohistorien?

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s