Påven mötte Putin

vladimirmadonnanSom några kanske uppmärksammat möttes påven och Rysslands president Putin igår.  Man talade bl.a. om katolikernas situation i Ryssland samt om fredsarbetet i Mellanöstern och befolkningens mycket utsatta position där och behovet av humanitär hjälp. Putin gav påven en ikon av Vladimir-madonnan, och påven gav Putin en mosaik föreställande Vatikanens trädgårdar.

 Putin träffade sedan också Vatikanens nye statssekreterare ärkebiskop Pietro Parolin och sekreteraren för mellanstatliga relationer, ärkebiskop Dominique Mamberti.

popeputin
 

Samma dag hade påven i Peterskyrkan tagit emot en grupp på 3000 pilgrimer från Ukrainska Grekisk-katolska kyrkan med dess ledare ärkebiskop Sviatoslav Shevchuk. Pilgrimernas besök markerade 50-årsdagen av då relikerna av den ukrainske martyren St Josafat överfördes till Peterskyrkan. Också en mindre grekisk-katolsk grupp från Vitryssland anslöt.

Påven talade om St Josafat som ett exempel på de heligas gemenskap: ”Minnet av detta helgon som led martyrdöden talar till oss om de heligas gemenskap, en livets gemenskap mellan alla människor som tillhör Kristus”. Påven tillade att det bästa sättet att ära St Josafat är att älska och att tjäna Kyrkans enhet. Han utmanade ukrainarna att bygga starkare relationer till andra kyrkor.

(St. Josafat var en ukarinsk grekisk-katolsk biskop från 1600-talet.)

Vatikankännaren Robert Moynihan, har intressant bakgrundsinformation om Rysk-ortodoxa kyrkan, Grekisk-katolska kyrkan i Ukraina och vad konflikten mellan Rysk-ortodoxa kyrkan och Katolska kyrkan egentligen handlar om.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s