Ny evangelistion innebär också att lämna kyrkrummet

gavle12

I helgen var jag i Gävle på inbjudan av min gode vän pater Damian, kyrkoherde i St Pauli katolska församling. Han hade inbjudit mig m.fl att vittna om tron i samband med en evangelisationskampanj. På lördagen var det torgmöte på Stortorget.

Att lämna kyrkorummet och på detta sätt gå ut på gator och torg för att komma i närkontakt med människor är en dimension av den Nya evangelisationen som blivit ett begrepp i Katolska kyrkan. Det var påve Johannes Paulus II som först använde begreppet vid ett besök i Nowa Huta, Polen 1979.

gavlecollage3

En del katoliker är fortfarande negativa till denna form av evangelisation, det är en snobbig attityd som går ut på att vi katoliker skall hålla oss för goda att syssla med sådant vi ofta sammanknippar med frikyrkorna. Jag möter inte sällan den attityden hos en del präster. Så inte hos p Damian, Nigeriafödd och som avgjorde sig för Kristus genom kontakten med den Karismatiska förnyelsen och blev sedan präst inom missionskongregationen S:t Paulus missonärer (MSP). (Jag har f.ö. ett finger med i spelet att han och hans ordensbröder kom till Sverige genom att jag träffade en präst från S:t Paulus missionärer vid en internationell karismatisk konferens i Fiuggi, Italien 1998). P Damian säger att det man nu gjort i Gävle planerar man att fortsätta med i andra större orter i Gävleborgs län. Det är vårt sätt att praktiskt visa vad den nya evangelisationen kan innebära.

En annan präst som jag också tror har ett hjärta som brinner för evangelisationen är p Klaus Dietz, SJ i S:ta Eugenia. Nyligen intervjuades han i Dagen med anledning av att S:ta Eugenia är en livaktig Stockholmsförsamling som har växt med 1000 personer sista fyra åren. Eugeniaförsamlingen har en livlig utåtriktad verksamhet på det socciala området, flyktingarbete, bland prostituerade, hemlösa, och man samarbetar ekumeniskt med andra församlingar, som t.ex. S:ta Clara i Stockholms city. Dock gillar p Klaus inte uttrycket ”Ny evangelisation”, för det är samma evangelisation som Jesus alltid har kallat oss till från första början, menar han. Han vet vad han talar om, han tillhör ju Jesu Sällskap (Jesuiterna) för vilka missionen är en hjärtesak. I Sverige idag ägnar de sig mycket åt intellektuellt arbete och undervisning, t.ex. tidskriften Signum och teologiska högskolan Newmaninstitutet.  Och visst har han en poäng i detta: Ett av ledorden för de teologer som inspirerade Andra Vatikankonciliet var ju åter till källorna. Och visst är det till källorna vi återvänder när vi talar om Ny evangelisation. Jesus ägnade en stor del av sin verksamhet avv vara ute bland folk och i närkontakt med dem. Skulle han komma åter idag skulle han säkert inte nöja sig med att träffa oss kristna i slutna rum.

Gå ut i hela världen och förkunna evangelium!

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny evangelistion innebär också att lämna kyrkrummet

  1. LgS skriver:

    Vad ville polisen?

    • bema skriver:

      Polisen i service åt civilsamhället. Polisen ville ingenting, men var behjälplig i att reda ut vissa oklarheter så att el kunde ordnas fram, vilket inte följde automatiskt med att man sökt tillstånd för själva mötet.

  2. Pingback: Att tala om tron med hedningarna. | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s