Törntaggen från Kristi törnekrona i Skara domkyrka

2 september 1304 överlämnades som gåva från norske kungen till biskopen i Skara. Biskop Brynolf hade bland annat visat gästfrihet mot en landsflyktig biskop från Nidaros och när Stavangers domkyrka brann ned bidrog han ekonomiskt att återuppbygga den. Som tack fick han av norske kungen en dyrbar relik: I ett silverskrin överlämnades en tagg ur Kristi törnekrona till biskop Brynolf i Lödöse vid gränsen mellan Norge och Sverige. Biskopen som var en stor diktare skrev ett vackert officium till den kostbara relikens ära. Här en av stroferna:

Herrens törne, dyr relik
Västergötland vunnit
Evighetens blomma bär
törnet som sin krona
Livets Herre liv beskär
vill från död oss skona

Den 2 september 1304 överlämnades gåvan, vilket blev en stor vallfärdsdag, då många pilgrimer sökte sig till Skara domkyrka, där törntaggen förvarades i ett genomskinligt kärl av kristall till reformationen. Fram till femhundratalet förvarades törnekronan i Konstantinopel. Men då pantsattes den hos en köpman i Venedig, som i sin tur sålde den till den franske kungen Ludvig IX, som lät bygga det undersköna Sainte Chapelle utanför Paris, där reliken vördades. Taggar skänktes bort åt olika håll och så en gång till den norske kungen. Var törntaggen finns idag är okänt.

I det tredje mysteriet i den smärtorika rosenkransen betraktar vi Jesu törnekröning.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Törntaggen från Kristi törnekrona i Skara domkyrka

  1. Pingback: Min kluvenhet till Svenska kyrkans klockringning | Bengts Blogg

  2. Pingback: Kristi törnekrona ställs ut i Notre Dame | Bengts Blogg

  3. Pingback: Botkyrka-Salem, ett historiskt riksintresse vid sidan av miljöer som Sigtuna, Vadstena, Varnhem… | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s