Justitia et Pax, uttalande om Syrien: Konsekvenserna oöverblickbara av riktat anfall.

Justitia et Pax, Kommissionen för Rättvisa och Fred i Stockholms Katolska Stift har publicerat ett uttalande med anledning av USA´s hot om ett missilangrepp mot Syrien. I uttalandet som publicerades idag på kommissionens hemsida ifrågasätts om man kan skydda kvinnor, män och barn i Syrien från vidare övergrepp från Assad-regimen genom ett intensivt men begränsat anfall mot strategiska mål.

Visserligen är användandet av kemiska vapen, som Assad-regimen med all sannolikhet verkar ha gjort sig skyldig till, ett brott mot internationella överenskommelser, men internationell rätt förbjuder också militär vedergällning om det inte sker i självförsvar. Därför menar man att en intervention från USA också är olaglig enligt folkrätten.

Min anmärkning: Fast president Obamas argumentation har gått ut på att i nästa steg kan USA anfallas med kemiska stridsmedel, därför är det frågan om förebyggande självförsvar. Man kan ju diskutera etiken i detta, och folkrättsexperter kan säkert ha olika synpunkter på argumentationen.

Uttalandet fortsätter med att man citerar påven (mina markeringar):

Det tilltagande våldet i ett krig mellan bröder och systrar, massakrer och illdåd som vi alla har kunnat se fruktansvärda bilder av under de senaste dagarna, driver mig att än en gång höja min röst för att vapnen ska tystna. Det är inte konflikten som erbjuder hopp om att lösa problemen, utan snarare förmågan att mötas och föra en dialog.” Så sade påven Franciskus i en appell under Angelusbönen den 25 augusti och i mötet med kung Abdullah II av Jordanien några dagar senare betonade han att ”Dialog och förhandlingar är den enda vägen för att få slut på konflikten och våldet i Syrien.”

Skadan är redan skedd. Landet är sönderslaget av inbördesstrider och miljontals syrier är på flykt undan misär och våld. Vari består då rättfärdigheten att bomba sönder ytterligare delar av landet där det är ofrånkomligt att människor återigen blir lemlästade, hemlösa och får sätta livet till?
Påven Johannes Paulus II hävdade att alla krig är ett misslyckande för mänskligheten. Om president Assad har använt kemiska vapen mot sin egen befolkning har han begått ett brott mot mänskligheten. Han bör i så fall ställas inför rätta vid den internationella brottmålsdomstolen. Men president Assads eventuellt kriminella handlingar rättfärdigar inte att stater i väst ensidigt tar på sig rollen att bestraffa och begå nya våldshandlingar mot samma offer igen – i all synnerhet som den yttersta förövaren, president Assad, uppenbarligen ska få gå fri. Logiken blir att han ska straffas, men inte avsättas, och civilbefolkningen ska få betala priset.Konsekvenserna blir oöverblickbara, inte bara för den syriska befolkningen, utan för hela regionen. Vi vet inte mot vilka Assad kommer att ta ut sin hämnd. USA:s riktade anfall kan bli en tändande gnista för ett storskaligt krig i hela regionen.

Justitia et Pax, Kommissionen för Rättvisa och Fred i Stockholms Katolska Stift, uppmanar därför i linje med påven Franciskus att alla krafter riktas in på diplomatiska förhandlingar och dialog och förespråkar att FN:s Säkerhetsråd får spela sin roll fullt ut.

Uttalandet i sin helhet här.

Kom också ihåg:

Lördag den 7 september har påve Franciskus utlyst som världsvid faste- och bönedag för fred i Syrien.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Justitia et Pax, uttalande om Syrien: Konsekvenserna oöverblickbara av riktat anfall.

  1. Pingback: Idag böne- och fastedag för fred i Syrien och Mellanöstern | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s