F Helmut Schüller på föreläsningsturné i USA

Jag har själv rapporterat mycket från Världsungdomsdagen och Europakonferensen i Uppsala sista veckan, den senare har jag personligen deltagit i och återkommer med kommentarer om f Raniero Cantalamessas två mycket intressanta tal, det ena ett personligt vittnesbörd om hans väg till att bli en karismatiskt kristen, det andra med en utmärkt katekes och förkunnelse om den helige Ande och de andliga nådegåvorna i Kyrkans liv och i varje kristens personliga liv.  Cantalamessa är här i sitt esse som predikant. Jag kommer nog också att kommentera Ulf Ekmans predikan om tro på festkvällen i lördags då man firade Livets Ords 30-årsjubileum.

schullerSamtidigt med dessa konferenser har F Helmut Scüller, den kände prästen från Österrike som startade det s.k. olydnadsupproret i Katolska kyrkan varit på föredragsturné i USA. Jag hinner inte kommentera detta så mycket nu, men Katolsk vision har haft flera kommentarer om detta och bidragit med intressanta länkar.

 Olydnad kan låta dramatiskt, men Schüller framstår inte som en egenmäktig upprorsmakare, han har en djup respekt för Kyrkan, tron och medmänniskan och han berättar på nedanstående video från ett av hans framträdanden, på City Club i Cleveland om tankarna bakom detta. Videon ger en bra inblick i vad han och hans rörelse  står för, hur man beskriver Katolska kyrkans kris idag och vilken ny dynamik man vill främja genom sin aktion. Se också i slutet av videon avsnittet med frågor och svar.


 

Mera på Katolsk vision om F Helmut Schüller:

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till F Helmut Schüller på föreläsningsturné i USA

 1. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Varför vägrar du svara på min fråga jag ställt 2 gånger på KV blogg.
  Tycker du det är bra att Signum och HMV ( His Masters Voice) = biskopens husorgan Katolskt Magasin har totalmörkat nyheten om Schüllers USA turné för Sveriges katoliker ?

  Samtidigt har Franciskus anmodat biskopar och präster att sluta INFANTELISERA lekmännen

  Jag hävdar att strategin från Stiftet vad Schüller beträffar är att bestämma över huvudet på katoliker dvs att just infantelisera katoliker genom att stämpla Schüller som barnförbjuden i Stiftet

  Jag undrar på vems sida du står ang INFANTELISERING – Franciskus eller bIskop Anders ?

  // Irène

  • bema skriver:

   Hej Irène!

   Jag såg frågan på KV-bloggen för en tid sedan, tänkte svara, men då hade det kommit så mycket annat emellan att jag hittade ej tillbaka till den. Andra gången du frågat har undgått min uppmärksamhet, men när du nu frågar en tredje gång vill jag inte bli dig svaret skyldig.

   Först tänkte jag, kan det stämma med denna tystnad från katolska media? Men googlar man på Schüller, svenska resultat sista månaden får man bara upp Katolsk Vision och Bengts blogg, inget från Signum och Katolskt Magasin. Fortfarande finns ju möjligheten att KM skriver något i det kommande september-numret.

   Visst är Schüllers USA-turné en nyhet av sådan diginitet att den borde uppmärksammas i katolska media. Schüller är en seriös präst som vill fånga upp de frågor som rör sig i tiden och inom kyrkan och sätta ord på dem, ingen tokstolle och de frågor han tar upp väcker anklang inom breda skaror av det katolska lekfolket i USA och Europa.

   Jag tror inte biskop Anders skall lastas för det du kallar infantilisering, den bilden har jag inte alls då jag hör hans förkunnelse, som ligger på en helt annan nivå, det är nog helt andra personer som står för infantiliseringen i så fall, därför håller jag inte med om problemställningen sådan du formulerat den i sista meningen. Och att antyda möjligheten att jag skulle stå på någons sida som vill infantilisera det katolska lefolket är helt absurt.

   Katolskt Magasin har du och jag diskuterat flera gånger tidigare och vi verkar ha ganska gemensam syn på dess svagheter och hur tidningen borde utvecklas. Jag menar att det har blivit alltför mycket veckotidning av den, med mysiga hemma hos-reportage i en alltför snäv katolsk ankdamm. Jag skulle vilja se större utblick över både den katolska och ekumeniska världen, mera debatt.

   Bland kristen press har vi både Dagen och Världen idag som jag tycker är angelägnare att prenumerera på och som också bemödar sig om att täcka in en del av det katolska, man har i båda tidningarna katolska medarbetare. I dessa tidningar finns ju också en takhöjd för debatt som känns befriande jämfört med KM.

   Jag ser att Katolskt Magasin nu har en reklamdrive i Världen idag. Om det beror på att man insett att katoliker läser den tidningen och vill locka tillbaka dem till KM, eller om man vill satsa på en bredare ekumenisk profil vet jag inte. Jag hoppas det senare, men det kommer att kräva att man utvecklar tidningen i den riktning jag sade. Det vore bra, för det känns lite som slöseri med resurser att ha en så dyr resurs i stiftet utan att utveckla dess potential mera.

 2. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Tack för svar.

  ” inget från Signum och Katolskt Magasin. Fortfarande finns ju möjligheten att KM skriver något i det kommande september-numret.”

  Både Signum och KM har löpande nyhetsförmedling på internet men ingen har utnyttjat möjligheten där.

  Du skriver

  ”Visst är Schüllers USA-turné en nyhet av sådan diginitet att den borde uppmärksammas i katolska media. Schüller är en seriös präst som vill fånga upp de frågor som rör sig i tiden och inom kyrkan och sätta ord på dem, ingen tokstolle och de frågor han tar upp väcker anklang inom breda skaror av det katolska lekfolket i USA och Europa.”

  Mycket bra att detta verbaliseras på din blogg.

  Du skriver

  ”Jag tror inte biskop Anders skall lastas för det du kallar infantilisering, ”

  Detta har inte med din tro att göra utan med det faktum att biskop Anders som kyrkans högsta överhuvud i Stiftet är den som de facto har ansvar för samtalsklimat mm.
  Biskop Anders är den som bestämmer om det ska finnas en RIBBA eller inte när det gäller öppenhet. Och väljer han en ribba så är det han som sätter RIBBAN för VAD som får sägas HUR det får sägas och VAR det får sägas utan att medföra sanktioner.

  ”nog helt andra personer som står för infantiliseringen i så fall”

  Också detta måste i så fall Biskop Anders lastas för. Han är ansvarig för att hans personal inte gör sådant som han anser FELAKTIGT. Punkt slut. Det går aldrig att komma undan.

  Och att antyda möjligheten att jag skulle stå på någons sida som vill infantilisera det katolska lefolket är helt absurt.”

  Trodde att du kände mig vid det här laget – att jag gärna spetsar till saker för att tydliggöra………

  Du skriver

  ”Jag menar att det har blivit alltför mycket veckotidning av den, med mysiga hemma hos-reportage i en alltför snäv katolsk ankdamm. ”

  Katolsk ankdamm” Gläder mig att höra att vi är överens !

  Du skriver

  ”Det vore bra, för det känns lite som slöseri med resurser att ha en så dyr resurs i stiftet utan att utveckla dess potential mera.”

  Så sant som det är sagt!

  // Irène

 3. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Genom att Helmut Schüller – ostörd av Troskongregationen i Rom – kan genomföra sin TippingPoint resa genom hela USA framstår biskop Anders störande av Katolsk Visions framträdande i Stiftet som löjeväckande. Därför nu angeläget att katoliker i Stiftet hålls ovetande om att det blåser andra FRISKA katolska vindar därute än den kvalmiga luft biskop Anders anser svenska katoliker ska hålla till godo med i just hans Stift.

  // Irène

 4. Rebella skriver:

  Denna video är den bästa av det som finns på engelska med Schüller. Tack för den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s