Människor erfar den förvandlande kraften i mötet med Jesus Kristus

???????????????????????????????På morgonen hade vi påhälsning av rådjur i trädgården. Dessa vackra djur som är helt ovetande om människors konflikter och stridigheter.

Påven, som uppmanar oss till ett enkelt liv och vill uppmuntra de unga att vittna om evangeliets förvandlande kraft är på väg till Rio samtidigt som jag själv på eftermiddagen är på väg till Uppsala och Europakonferensen. I bilradion lyssnade jag till Maria Svelands sommar-program. Hon är verkligen den som in på bara huden fått känna på människors hat. Som vältalig feminist har hon fått motta de mest horribla hotelser och hatbrev. Feminister blir ofta demoniserade och tillskrivs åsikter de inte har och på sociala media har uppstått en sanslös undervegitation av fientlighet och hat. Var man än står ideologiskt i förhållande till feminism kunde man inte undgå att beröras och uppröras över det hon fått gå igenom. Ingen människa skall behöva utstå sådant.

En bestickande tydlig illustration till den manliga dominansen i samhället var när stadsminister Reinfeldt tog bladet från munnen, problematiserade hatet sade att vi inte kan acceptera hot och huliganism – när två män från Djurgårdens IF blivit hotade. Det är bara det att sådana hot lever många kvinnor med dagligen utan att det föranlett motsvarande reaktion. Det måste bli stopp på detta. Men vår reaktion är ofta att blunda hellre än att reagera.

loeukonfI Uppsala talade Göran Skytte. Förra året drabbades han av stroke och svävade mellan liv och död. Från att initialt ha varit förlamad, och inte kunnat tala eller skriva har han återvänt till livet och talade till oss full av kraft och vitalitet. Han talade om Guds förvandlande kraft, och hur människor som möter Gud blir förvandlade. Hans senaste bok heter Förvandlingar – från död till liv och beskriver hans egen kamp med den svåra sjukdomen han drabbades av, liksom vittnesbördet från många människor han mött under sina föredragsturneer i Sverige. Under stroken var han mentalt medveten om att han var livshotande sjuk och kunde dö, han var inte rädd och bad bönen ”Jesus, jag överlämnar mig i dina händer”.

Göran Skytte har blivit något av en riksevangelist, och det känns att den förvandling han genomgått är äkta. Han talar från hjärtat, enkelt och ärligt vad det betytt för honom att få möta Jesus. Som den undersökande journalist han är och förblir nöjer han sig dock inte med att stanna i det existentiella och känslomässiga utan vill gå till botten med sina frågor också teologiskt.

Intressant är att höra om hans kontakt med karmelitmunken Wilfrid Stinissen. Vad är den största synden för en kristen var en fråga. Biskop Anders Arborelius svarade engång, vilket Stinissen bekräftar, att det är bristen på tacksamhet. Varje dag är en dag av nåd där vi tar så mycket för givet, att vi kan gå, skriva, se, uppleva det sköna etc, men vi glömmer att vara tacksamma för det. Skytte kunde verkligen bekräfta detta i samband med upplevelserna under sitt slaganfall. I den stunden var ingenting givet.

Dagens bokinköp från boktältet på Europakonferensen

Dagens bokinköp från boktältet på Europakonferensen

Vad innebär det att vara frälst? Det finns så många olika aspekter på detta där frikyrka, Svenska kyrkan och Katolska kyrkan lägger olika aspekter på frågan. När han fick frågan om han var frälst bestämde han sig att gå till botten med detta, och rådfrågade på nytt Stinissen. Om detta kan man läsa mera i hans senaste bok.

Hemkommen på kvällen tar jag del av direktsändningen från påvens ankomst till Rio de Janeiro där han togs emot av Brasiliens president Dilma Rousseff jämte landets kyrkliga ledare. Han färdades in till staden i en enkel bil, det såg smått kaotiskt ut och mängder av människor ville hylla honom.

Under sitt första officiella tal tackade han Brasilien för att ta emot honom med sådan gästfrihet, och hoppades att kunna ge dem den mest värdefulla gåvan av alla: Jesus Kristus.

“I have neither silver nor gold, but I bring with me the most precious thing given to me: Jesus Christ! I have come in his name, to feed the flame of fraternal love that burns in every heart; and I wish my greeting to reach one and all: The peace of Christ be with you!”

På portugisiska sade påven att genom Världsungdomsdagen hoppas han att alla nationer skall bli Jesu lärjungar. Han uppuntrade de unga att ha visioner, vara på väg och gå längre än vad som förväntas.

“Christ has confidence in young people and entrusts them with the very future of his mission, ‘Go and make disciples’. Go beyond the confines of what is humanly possible and create a world of brothers and sisters.”

Påven betonade också att även om Världsungdomsdagen är en festival för de unga, så vill han nå ut till alla generationer, så att budskapet om Jesus överallt kan förkunnas rent och klart.

Att budskapet om Jesus skall förkunnas rent och klart. Bort med all bråte runtomkring som tar bort fokus från det väsentliga så att människor får en chans att möta Jesus och erfara den förvandlande kraften som det mötet innebär. Det kärnbudskapet förkunnas rent och klart överallt för den som vill lyssna, oberoende av om bäraren av budskapet är påve Franciskus i Rio eller författaren Göran Skytte i Uppsala. Alla vi som vill tillhöra Jesus är kallade att vittna om detta.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Människor erfar den förvandlande kraften i mötet med Jesus Kristus

 1. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Heder åt dig som uppmärksammar Maria Svelands fantastiskt bra Sommar program och heder åt dig för dessa rader

  ” I bilradion lyssnade jag till Maria Svelands sommar-program. Hon är verkligen den som in på bara huden fått känna på människors hat. Som vältalig feminist har hon fått motta de mest horribla hotelser och hatbrev. Feminister blir ofta demoniserade och tillskrivs åsikter de inte har och på sociala media har uppstått en sanslös undervegitation av fientlighet och hat. Var man än står ideologiskt i förhållande till feminism kunde man inte undgå att beröras och uppröras över
  det hon fått gå igenom. Ingen människa skall behöva utstå sådant.
  En bestickande tydlig illustration till den manliga dominansen i samhället var när stadsminister Reinfeldt tog bladet från munnen, problematiserade hatet sade att vi inte kan acceptera hot och huliganism – när två män från Djurgårdens IF blivit hotade. Det är bara det att sådana hot lever många kvinnor med dagligen utan att det föranlett motsvarande reaktion. Det måste bli stopp på detta. Men vår reaktion är ofta att blunda hellre än att reagera.”

  // Irène

  PS Har sällan känt mig så överens med dig som när jag läste ovanstående…….

 2. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Var det bara män som talade på Europamötet? Det låter som ytterligare en samling med gubbklubbens sektion för värdekonservativa kristna. Ska vi aldrig komma bort från den manliga dominansen i kristna sammanhang?! Svenska kyrkan försöker, men hur är det med övriga samfund?
  Anneli

  • bema skriver:

   Att manlig dominans är stor är också en reflektion jag gjort. Börjar man titta på det finns dock ljusglimtar: Förra året medverkade Berit Simonsson, och på en konferens med Livets Ords teologiska seminarium har jag lyssnat till Daniela C. Augustine, pingstteolog och assisterande professor i teologisk etik vid Lee-universitetet i Cleveland.

   I år medverkar förutom Birgitta Ekman som har en aktiv roll också som talare Anne Christiansen från Norge. Hon presenteras såhär:
   ”Genom sitt nätverk Jesus Kvinner uppmuntrar Anne Christiansen kvinnor i Norge att bygga Guds rike i sina familjer, samfund och församlingar. Tillsammans med sin man, Stephan, har hon också sett tusentals ungdomar i Europa bli frälsta genom arbetet Jesus Revolution. Idag är de pastorspar i Jesus Church Oslo.”

   Sedan har vi Carol Arnott medverkar tillsammans med make John. Paret presenteras såhär: ”John och Carol Arnott har stått mitt i ett väckelsearbete som sedan mitten av 90-talet berört tiotusentals människor. Deras församling i Toronto, Kanada, har 2 000 medlemmar och de leder ett stort församlingsnätverk.”

   Sedan hittade jag detta intressanta reportage i Dagen om indiska kvinnor på årets Europakonferens.

   Indiska kvinnor på Europakonferensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s