Vetskapen att vi är nya skapelser i Jesus Kristus trotsar döden och lidandet.

Idag firar kyrkan aposteln Jakobs fest. Jakob, den äldre av de två apostlar som bar det namnet var son till fiskaren Sebedaios och bror till Johannes. Sebedaios-sönerna och Petrus utgjorde den trio som fick vara med Jesus på förklaringsberget och i Getsemane. Jakob var den förste av de tolv som led martyrdöden, halshuggen på order av Herodes Agrippa vid påsktiden år 43 eller 44.

Igår skedde en svår tågolycka i Spanien, just i närheten av vallfartsorten Santiago de Compostela som är knuten till S:t Jakob. Vi ber för offren och deras anhöriga.

Läsning på S:t Jakobs fest från Paulus 2 Kor 4:7ff

”Denna skatt har jag i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från mig.  Alltid är jag ansatt, men inte kringränd, rådvill men inte rådlös, förföljd men inte övergiven, slagen till marken men inte förlorad.

Alltid bär jag med mig i min kropp den död som Jesus fick lida, för att också Jesu liv skall bli synligt i min kropp. Ty jag, som är vid fullt liv, utlämnas för Jesu skull ständigt till att dö, för att också Jesu liv skall bli synligt i min dödliga kropp.”

Igår kväll talade den sydkoreanske evangelisten David Yonggi Cho på Europakonferensen i en fullsatt kyrka. Budskapet var mycket enkelt: Vi är nya skapelser i Jesus Kristus, (jfr 2 Kor 5:17, Rom 6) så skall vi se på oss själva, det är nyckeln till helande och ett gott liv.

???????????????????????????????

Våra tankar och våra ord är viktiga. Många människor (alla) tvivlar, en del säger att de kan inte tro. Men det viktiga är att vi tar vara på och fokuserar på den tro som finns, låta den leda oss in i hopp och kärlek istället för att fokusera på tvivlet. Tron är inget som vi presterar utan något som spirar i botten av vårt hjärta. Om så tvivlet är 99% och tron bara 1% så räcker det. När apostlarna bad Jesus om mera tro sade han ”Om ni hade tro så stor som ett senapskorn skulle ni kunna säga till mullbärsträdet där: Dra upp dig själv med rötterna och plantera dig i havet! Och det skulle lyda er” (Luk 17:6)

Påve Franciskus är i Brasilien och talar tro till ungdomarna på Världsungdomsdagen, och vill väcka tron och hoppet hos de allra fattigaste. Under ett besök på S:t Franciskus-sjukhuset i Rio de Janeiro som hjälper narkotikamissbrukare sade han: Kyrkan är med er, ni behöver viljan att resa er. I ett tal till patienter och personal sade han bl.a:

”The conversion of your patron saint is well known: the young Francis abandoned the riches and comfort of the world in order to become a poor man among the poor. He understood that true joy and riches do not come from the idols of this world – material things and the possession of them – but are to be found only in following Christ and serving others. Less well known, perhaps, is the moment when this understanding took concrete form in his own life.

It was when Francis embraced a leper. This brother, suffering and an outcast, was the “mediator of light … for Saint Francis of Assisi” (Lumen Fidei, 57), because in every suffering brother and sister that we embrace, we embrace the suffering Body of Christ. Today, in this place where people struggle with drug addiction, I wish to embrace each and every one of you, who are the flesh of Christ, and to ask God to renew your journey, and also mine, with purpose and steadfast hope.”

Idag på morgonen besöker påven ett av Rio de Janeiros slumområden, en s.k. favela och skall hålla gudstjänst på en fotbollsplan där.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s