Nu ser vi fram mot Pingsten i Stockholm, Rom och överallt: Kom Helige Ande!

De 50 dagarna mellan Påsk och Pingst är något av det jag tycker bäst om på hela kyrkoåret. Då står den karismatiska dimensionen i Kyrkans liv i centrum. Mässans läsningar hämtas från bl.a. Apostlagärningarna som ju verkligen är den Helige Andes bok i Bibeln, skriven av samme Lukas som också skrev ett av evangelierna. Vi får mycket undervisning och demonstration av vad den helige Ande är och hur han verkar och om de andliga nådegåvorna. Det handlar om det kristna livet i den Helige Andes kraft i funktion mitt i vår konkreta vardag.

Tiden under året fokuserar på trons kamp i det dagliga kristna livet. Slutet av kyrkoåret fram mot Kristus konungens dag (Domsöndagen i Sv kyrkan) fokuserar på det eskatologiska hoppet och på den yttersta domen. Advent och Jul fokuserar på hopp och förväntan, Människosonens ankomst. Fastan fokuserar på lidandet och döden, men redan där finns fröet till det kristna hoppet, vetekornets lag. Påsken, övergången från döden till livet, uppståndelsen.

Dagens första läsning i mässan tisdag i påskoktaven: Apg 2:36-41

På pingstdagen sade Petrus till judarna: ”Hela Israels folk skall alltså vara fast förvissat om att Gud har gjort Jesus till Herre och till Messias, denne Jesus som ni har korsfäst.”

Orden träffade dem i hjärtat, och de frågade Petrus och de andra apostlarna: ”Bröder, vad skall vi göra?” Petrus svarade: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att ni får förlåtelse för era synder. Då får ni den helige Ande som gåva. Ty löftet gäller för er och era barn och alla dem långt borta som Herren vår Gud vill kalla.” Petrus vädjade till dem med många andra ord också, och han uppmanade dem: ”Se till att ni blir räddade undan detta onda släkte.”
De som tog till sig hans ord lät döpa sig, och den dagen ökade de troendes antal med inemot tre tusen.

Låt oss få uppleva något liknande denna pingst år 2013 i Stockholm, i Rom, och på många platser över hela världen. Ett kraftfullt utgjutande av Anden och att många människor upptäcker Kristus och kraften i Evangeliet.  Vi har mycket att se fram mot denna Pingst, händelser som kunde vara hur obetydliga som helst om det endast berodde på människors ansträngningar men som kan bli hur fyllda av liv och uppenbarande av Guds härlighet som helst om  den Helige Andes kraft är med.

 

18 maj, pingstafton är det Jesusmanifestationen i Stockholm. Samma kväll tillsammans med biskop Anders Arborelius mässa med rörelserna i kyrkan.

jesusm2013program

 

Pingst i Rom 18-19 maj:

pentecost2013En av de största händelserna under Trons år kommer att bli dagen med rörelserna i Kyrkan (Comunione e Liberazione, Focolare, Karismatiska förnyelsen, Neokatekumenal vandring m.fl) på Petersplatsen i Rom med påve Franciskus.

Karismatiska förnyelsen (ICCRS) planerar i samband med detta ett speciellt program ”Pentecost of the Nations” på Pingstdagens eftermiddag i basilikan S:t Paulus utanför murarna.

  • 18 maj eftermiddag: Pingstvigilia med påve Franciskus på Petersplatsen
  • 19 maj morgon: Högtidlig mässa med påve Franciskus på Petersplatsen
  • 19 maj eftermiddag: ICCRS Pentecost of the Nations i S:t Paulus utanför murarna. Medverkande bl.a. p Raniero Cantalamessa Läs mera på ICCRS hemsida.

Kom Helige Ande!

peterskanden

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu ser vi fram mot Pingsten i Stockholm, Rom och överallt: Kom Helige Ande!

  1. Pingback: Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s