Betydelsefulla möten

Igår åt jag och min hustru lunch i Sickla centrum. Samtidigt träffade påve Franciscus sin företrädare i Castel Gandolfo. Ett historiskt möte. 12.15 anlände påven med helikopter och åt lunch med honom. Vatikanens presstalesman Federico Lombardi sade att det var en stund av djup gemenskap.  Videon nedan talar sitt tydliga språk:

.

Benedikt uttalade redan i samband med sitt sista möte med kardinalerna sin ovillkorliga lojalitet med sin efterträdare. Benedikt XVI har haft sitt boende i Castel Gandolfo, den lilla staden strax söder om Rom där påvarna har sitt sommarresidens, sedan han avgick 28 januari. Han förväntas flytta till ett kloster i Vatikanen i maj månad.

Påven har redan hunnit med många betydelsefulla möten. Jag skrev tidigare om mötet med patriark Bartholomaios. Nyligen mötte han också den argentinske mottagaren av Nobels fredspris Adolfo Pérez Esquivel. Prominenta personer som han och befrielseteologen Leonardo Boff liksom en av de jesuitpräster, Franz Jalics,  han anklagas för att ha lämnat ut till militärjuntan i Argentina har hela tiden dementerat de envisa anklagelserna från som det trycks en liten grupp vänsteraktivister i Argentina som hävdar att påven gick juntans vägar. Ju mer man lyssnar på vittnen, ju mindre substans tycks finnas kvar i dessa anklagelser.

popeadolfoperezesquivelPérez Esquivel intervjuades i Vatikanens tidning L´Osservatore Romano. Han säger bl.a:

”He [pope Franciskus] is above all a pastor. Even in Argentina, in spite of the his responsibilities as a Jesuit and then in the Archdiocese of Buenos Aires and the bishops’ conference, he has always been a serene and shy man, constantly attentive to the problems of the country and especially of the people.

After his election a defamatory campaign began against the Pontiff which you immediately shut down. Who is afraid of Pope Francis?

It is true, some tried to do this. But since the accusations were completely unfounded I felt the need to to prove them wrong. Pope Francis did not have anything to do with the military dictatorship. And I am not the only one to say this. This is true according to the president of the Supreme Court of Justice in Argentina. There are no shadows in Bergoglio’s past. And in no way can anyone say that he was involved with the dictatorship. On the contrary he fought on behalf of the missing people and of the persecuted. However not all of his speeches were heard. The military said “yes” to everyone but they then did the contrary. I believe the defamatory campaign against Pope Francis was fueled by various political and ideological trends.”

popepatriarchpopeadolfoperezesquivel2popes

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Samhälle, Vatikanen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Betydelsefulla möten

  1. Pingback: Pavens viktige møter » EN KATOLSK WEBLOG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s