Bättre lugn process och lyssna till den Helige Ande än att skynda fram i valet av ny påve

Idag har vår bönegrupp en bönedag för kardinalerna och den stundande konklaven. Detta är ett moment av Guds kairos för kyrkan (jfr Mark 1:15). Kyrkan har gått igenom en av sina värsta kriser med barnövergreppsskandalerna. Nu är en tid för besinning, botgöring, men också att resa sig, se framåt, hämta kraft.

Under fastan reflekterar mediterar vi över korsvägsstationerna. Vid tre tillfällen faller Jesus under korsets tunga börda. Men fallet betyder inte kapitulation, utan att med Guds nåd resa sig igen.

I en meditation på långfredagen 2005 som kardinal Ratzinger höll beskrev han kyrkan som en sjunkande båt som tar in vatten på alla sidor. Han bad att Jesus skall hjälpa oss att ta på oss korset och inte undfly det. Här är texten från 9:e stationen, Jesus faller för tredje gången:

Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.
Klag 3:27-32

What can the third fall of Jesus under the Cross say to us? We have considered the fall of man in general, and the falling of many Christians away from Christ and into a godless secularism. Should we not also think of how much Christ suffers in his own Church?

 • How often is the holy sacrament of his Presence abused, how often must he enter empty and evil hearts!
 • How often do we celebrate only ourselves, without even realizing that he is there!
 • How often is his Word twisted and misused!
 • What little faith is present behind so many theories, so many empty words!
 • How much filth there is in the Church, and even among those who, in the priesthood, ought to belong entirely to him!
 • How much pride, how much self-complacency!
 • What little respect we pay to the Sacrament of Reconciliation, where he waits for us, ready to raise us up whenever we fall!

All this is present in his Passion. His betrayal by his disciples, their unworthy reception of his Body and Blood, is certainly the greatest suffering endured by the Redeemer; it pierces his heart. We can only call to him from the depths of our hearts: Kyrie eleison ­ Lord, save us (cf. Mt 8: 25).

jasnagora1detalj

PRAYER

Lord, your Church often seems like a boat about to sink, a boat taking in water on every side. In your field we see more weeds than wheat. The soiled garments and face of your Church throw us into confusion.

Yet it is we ourselves who have soiled them! It is we who betray you time and time again, after all our lofty words and grand gestures.

Have mercy on your Church; within her too, Adam continues to fall.  When we fall, we drag you down to earth, and Satan laughs, for he hopes that you will not be able to rise from that fall; he hopes that being dragged down in the fall of your Church, you will remain prostrate and overpowered.

But you will rise again. You stood up, you arose and you can also raise us up. Save and sanctify your Church. Save and sanctify us all.

Kardinalerna håller på att samlas i Rom. Idag anländer nog de sista så att alla 115 röstberättigade kommer på plats. Datum för konklaven är inte planerad ännu, och det verkar som om kardinalerna vill ta tid på sig. Skynda långsamt blir bättre än att hasta fram i processen. Sixtinska kapellet är inte stängt för turister ännu, och det tar en vecka att förbereda det inför konklaven.

Kardinalerna har bestämt att inte ha eftermiddagssessioner, utan bara träffas på förmiddagarna, kanske för att de vill ha mer tid till informella möten och överläggningar. Vatileaks och de tre kardinalernas rapport kommer med all sannolikhet att vara ett tema som kardinalerna vill orientera sig om innan man går till konklaven.

Samtidigt pågår hektisk aktivitet runtom i Rom. John Allen, reporter för NCR och CNN är på plats. Läs en av hans rapporter här som beskriver miljön. Han avslutar: ”The atmosphere is border-line chaotic, but it’s also a reminder of both the staggering diversity of the church and the singular fascination exercised by the papacy.”

Samtidigt gör Ignatzio Ingrao (som skrev Panorma-artikeln om de tre kardinalernas hemliga rapport) det igen: Publicerar en ny artikel i Panorma (6 mars) om hemlig avlyssning i Vatikanen. Robert Moynihan berättar:

”…he [Ingrau] claims that he has uncovered evidence of a massive campaign of surveillance inside the Vatican in recent months carrid out by the Vatican police.
This surveillance, he claims, has meant that all phone calls, all emails, and even all movements of Vatican officials and guests — even of bishops and cardinals — have been monitored by a special team of the Vatican gendarmes, under orders from Cardinal Tarcisio Bertone, the Secretary of State, and that this was approved by Pope Benedict XVI himself (”con il placet di Benedetto XVI”)…

Ingrao claims that in recent months, the Vatican gendarmes have actually followed Vatican prelates on foot to determine their habits, and their network of friendships.

I can confirm that, in recent months, I have occasionally had to sign in and out of the Vatican after 9 p.m. Still, by itself, this did not at the time, and does not now, seem peculiar; rather, it is something one would expect, if one is going in and out of any large enterprise, or government building, after working hours.

I do not know whether the claim that all Vatican email and telephone calls are being monitored has any real basis in fact.

Läs Vatikanens presskontors kommentar till uppgifterna här.

Det gäller nu för oss katoliker och för kardinalerna som skall välja påve att inte låta spekulationer och politiska kampanjer distrahera oss att ta bort fokus från det väsentliga: Kyrkans uppdrag i världen: Vittna om Guds Lamm som borttager världens synder.

Jes 9:2, 6
Det folk som vandrar i mörkret  ser ett stort ljus,över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar,och detta är hans namn:  Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste.

Joh 1:14
Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning.

Joh 3:16
Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Ef 1:10:
…att sammanfatta allting i Kristus, allt i himlen och på jorden.

Upp 5:13
Och allt skapat i himlen och på jorden och under jorden och på havet och allt som finns där hörde jag säga:
    Den som sitter på tronen,
    honom och Lammet tillhör lovsången
    och äran och härligheten och väldet
    i evigheters evighet.

Fokus på frälsningshistorien och det transcendenta betyder inte att det jordiska är oviktigt. Tvärtom: Gud blev människa för att helga oss och guddomliggöra oss människor. Skapelsen är Guds gåva. Den gyllene regeln säger att medmänniskan är evangeliets första väg, att älska sin nästa som sig själv. ”Allt vad ni har gjort mot dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig. ” (jfr Matt 25:40)
Därför är diakonin grundläggande för kyrkan. Korruption skall tas itu med, Kyrkan som Guds folk måste bli synlig som en enhet i mångfald. Enhet i Kristus, mångfald i att alla nådegåvor får blomma och inte förkvävas av centralstyrning. Ingen central maktapparat kan ändå aldrig bli så effektiv att den kan kontrollera allt. Inte heller kan en politisering och anpassning till moderna liberala värderingar vara lösningen på kyrkans kris.

Kyrkan är beroende av mångfalden och den Helige Andes ledning. Men i den Helige Andes kraft kan hon resa sig och bli det salt och ljus i världen hon är kallad att vara (Matt 5:13-14).

”Vi är alla syndare” twittrade påven 10 februari. Endast om vi erkänner vår svaghet och otillräcklighet kan Kristus växa till i oss.

Matt 3:11
Jag döper er med vatten för omvändelsens skull. Men han som kommer efter mig är starkare än jag, och jag är inte värdig att ta av honom hans sandaler. Han skall döpa er med helig Ande och eld.

peterspl27febr

Dagen  SvD

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bättre lugn process och lyssna till den Helige Ande än att skynda fram i valet av ny påve

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Påvens reflektion under korsvägsandakten visar tydligt på ett av de stora problemen i kyrkan, även om jag inte tror att det är avsiktligt. Benediktus talar om att det finns smuts, svek etc. i kyrkan, men egentligen är det dess ledare han menar. Så länge man inte vill se bristerna i ledarskap och strukturer kommer krisen att kvarstå och förvärras tror jag.
  Anneli

 2. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Majoriteten bland lekfolket är oskyldiga till de verkligt allvarliga bristerna, i vissa fall rena brott, i kyrkan. Självklart ska vi alla rannsaka oss om vi kunde ha gjort mer, sagt i från tydligare, men den största skulden vilar på kyrkans ledare.
  Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s