Låt oss inte vara aningslösa. Antisemitismens rötter sitter djupt.

jesuskonclgr

Från Korsväg Jasna Gora av Duda Gracz

Ersättningsteologin – som betraktar judendomen som obsolet och ersatt av kristendomen – har för länge sedan mönstrats ut ur kristendomen. Katolska kyrkan har gjort upp med den bl.a. genom Andra Vatikankonciliet och  dokumentet Nostra aetate (”I vårt tid”) som lade ut den nya inriktning i förhållandet mellan kyrkan och judendomen som vuxit fram efter Andra världskriget och efter nära 2000 års sorger och bekymmer. Nu sägs för första gången i historien att katoliker och judar bör inlåta sig i vänskaplig dialog dialog kring frågor om teologi och bibeltolkning för att bättre kunna förstå varandras tro. ”Genom att lägga grunden för en förnyad relation mellan det Judiska folket och Kyrkan betonade Nostra Aetate nödvändigheten att övervinna fördomar, missuppfattningar, likgiltighet och attityder av förakt och fiendskap”, sade påve Benedikt XVI i samband med 40-årsjubileet av dokumentets tillkomst.

Ur dokumentets text:

”The Church, therefore, cannot forget that she received the revelation of the Old Testament through the people with whom God in His inexpressible mercy concluded the Ancient Covenant. Nor can she forget that she draws sustenance from the root of that well-cultivated olive tree onto which have been grafted the wild shoots, the Gentiles. (Rom. 11:17-24) Indeed, the Church believes that by His cross Christ, Our Peace, reconciled Jews and Gentiles. making both one in Himself. (Eph. 2:14-16) ”

”God holds the Jews most dear for the sake of their Fathers; He does not repent of the gifts He makes or of the calls He issues – such is the witness of the Apostle.(Rom. 11:28-29) In company with the Prophets and the same Apostle, the Church awaits that day, known to God alone, on which all peoples will address the Lord in a single voice and ”serve him shoulder to shoulder” (Soph. 3:9). (Is. 66:23; Ps. 65:4; Rom. 11:11-32)“

what happened in His passion cannot be charged against all the Jews, without distinction, then alive, nor against the Jews of today. Although the Church is the new people of God, the Jews should not be presented as rejected or accursed by God, as if this followed from the Holy Scriptures. All should see to it, then, that in catechetical work or in the preaching of the word of God they do not teach anything that does not conform to the truth of the Gospel and the spirit of Christ. ”

 jpiiklagomuren

Läs mer om Katolska kyrkan och Israel här.

Även Svenska kyrkan har klart och tydligt tagit avstånd från ersättningsteologin 2001 (dokumentet Guds vägar). Inte desto mindre dyker den upp i nya former. Minnet tycks vara kort. Jag följer med intresse debatten mellan Annika Borg och Kjell Jonasson i Dagen om Svenska kyrkans ensidiga politiska ställningstagande för Kairos-dokumentet. Se härhär och här.

Utan tvekan, palestinierna i Mellanöstern, varav en hel del är kristna, har en mycket svår situation och deras situation måste uppmärksammas, och vi måste göra allt vi kan för att understödja en fredlig lösning. Men allt beror inte ensidigt på Israel, varför uppmärksammas t.ex. så lite palestiniernas situation i Jordanien? Israel är det land i Mellanöstern som tagit emot och repatrierat flest flyktingar, de andra länderna skulle kunna göra mycket mera för att få slut på den svåra situationen i flyktinglägren. Och och varför tar man så lätt på att Hamas vill utplåna Israel, understödda av Ahmadinejads antisemitiska förintelseförnekande retorik. Snart har Iran kärnvapen. Det kan visa sig vara västvärldens största misstag att underskatta hans retorik, precis som man underskattade Hitler.

Annika Borg visar i sin sista debattartikel på flera ersättningsteologiska drag i Kairos-dokumentet, där kristendomen ensidigt framstår som kärlek och solidaritet, medan judiska teologiska uppfattningar framställs som förvirrade.

Antisemitismen i Sverige, om den nu är ökande eller alltid funnits i folkdjupen, kan också komma i dagen om man oförsiktigt går på restaurangbesök iförd judiska attribut. Läs detta skakande vittnesbörd hämtat från DN.

kolbe

Detta inlägg publicerades i Church, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Låt oss inte vara aningslösa. Antisemitismens rötter sitter djupt.

  1. Pingback: Israels ambassadör: Stoppa demonisering av judar | Bengts Blogg

  2. Ralph Haglund skriver:

    Det räcker att klicka på http://www.mfa.gov.il/mfa/humanitarianaid/palestinians/ för att se vilka enorma mängder humanitär hjälp palestinaaraberna får från Israel – utan tack tillbaka och utan en nick från Sverige eller EU. Och något svenska media inte skulle drömma om att nämna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s