Att leva i celibat en andlig nådegåva

Philip Geister och Klaus Misgeld har skrivit en mkt bra och resonerande artikel om celibatet för präster i nr 4/2012 i den katolska tidskriften Signum.

Prästernas celibat är ingen trosfråga, utan en ordningsfråga i Katolska kyrkan. Det finns gifta präster genom olika undantagsregler, och inom Ortodoxa kyrkan är celibatet inte obligatoriskt.

Det konstateras att 92,4% av prästerna i USA är lyckliga med sitt liv och sitt arbete. Påståenden som att massor av katolska präster längtar efter att gifta sig och bara väntar att Kyrkan skall avskaffa celibatstvånget torde vara taget ur luften. Att avskaffande av celibatet skulle lösa såväl prästbristfrågan som pedofiliproblemet finns inget sakligt underlag för att påstå.

Också Gert Gelotte på Katolsk vison-bloggen uppskattar Signum-artikeln. Han konstaterar att celibatet frivilligt valt har ett värde, men ställer sig samtidigt frågan:

”Om nu celibatet i huvudsak är bra och en överväldigande majoritet av dess utövare nöjda, varför tvinga de andra?
Det finns goda skäl för celibat. Men var finns de goda skälen för celibatstvång?”

– En högst rimlig fråga.

Jag tror att leva i celibat är en andlig nådegåva. Detta gäller också prästkallelsen som sådan eller att leva i ett äktenskap. Man kan ha mer eller mindre naturlig fallenhet att klara svårigheterna och utmaningarna i dessa olika livssituationer, och man kan psykologiskt och socialt hitta olika ordningar för att kompensera för svårigheterna, men om man inte räknar med Guds nåd och öppenhet för nådegåvan är det risk att man samtidigt skapar nya problem genom att införa nya ordningar.

Färre skilsmässor, fler prästkallelser, fler funktionella och harmoniska familjer och fler funktionella präster är i första hand en fråga om andlighet och att vara öppen för nådegåvan. Kyrkans kris är en trons kris och inga mänskliga ordningar kan fullt ut kompensera för detta.

bloggen Kristen opinion jämförs situationen i Svenska kyrkan och situationen i Katolska kyrkan i Tyskland där strukturomvandligar sker för att växla ner till en mindre kostym. Samtidigt ser vi exempel där Kyrkan verkligen lever och sjuder av liv. Påven lyfter fram de nya andliga rörelserna i kyrkan och talar om vikten av en ny Pingstens kultur.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att leva i celibat en andlig nådegåva

 1. Björn bloggaren skriver:

  Celibatet en andlig nådegåva?

  – För mig är nådegåva något som Gud ger och som brukas efter hans ledning och initiativ.
  Äktenskapet, eller snarare att förbli ogift är vad jag förstår något helt självvalt för evangeli och Guds rikes skull. Det är ingen kallelse, ingen nådegåva, utan helt självvalt av fri vilja.

  Jesus drog kriterierna för att inte gifta sig: Mat 19:12 Ty visserligen finnas somliga som genom födelsen, allt ifrån moderlivet, äro oskickliga till äktenskap, andra åter som av människor hava gjorts oskickliga därtill, men somliga finnas ock, som för himmelrikets skull självmant hava gjort sig oskickliga därtill. Den som kan taga emot detta, han tage emot det.”

  – Om det inte är självmant, dvs utan påverkan från någon, så är det ingen kallelse eller nådegåva, utan ett val för att kunna utföra sin tjänst till 100%

  Detta är min syn och som jag förstår skriften på detta område. Många som är ogifta men vill gifta sig, är rädda för just detta, tänk om Gud kallat dem in i celibat vilket ofta bidrar till svåra våndor.

  Bb

  • bema skriver:

   Björn!
   Tack för detta förtydligande. Jag håller i princip med dig. Vad jag menar är, att när Gud kallar en människa in i en tjänst eller uppgift, så ger han också de nådegåvor som behövs för att klara av det. Äktenskapet är ett sakrament i Katolska kyrkan, och sakramentet är inte identiskt med nådegåvan, men är en människa kallad till att leva i äktenskap är hon i den situationen liksom i alla uppgifter hon är kallad till beroende av Guds nåd och nådegåvor. Likaså om man är kallad att leva i celibat. Tanken bakom mitt inlägg var att det är viktigt att vara öppen för nådegåvan och be om Guds nåd och kraft vilken livssituation och kallelse man än befinner sig i.

 2. Pingback: Vatikanen öppen för omprövning av celibatkrav | Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s