Vatikanens tidning i skarp kritik av Melinda Gates välgörenhetsprojekt i Afrika: Missriktat projekt som gynnar storföretagen.

Vatikanens tidning L’Osservatore Romano kritiserar skarpt Bill och Melinda Gates värgörenhetsprojekt i Afrika i samverkan med storföretaget Nestle som tidigare gjort sig känt för oetiskt lansering bröstmjölksersättning till fattiga mammor. Man delade ut bröstmjölksersättning gratis, kvinnorna använde den då det lanserades som bättre än bröstmjölk, och gratisutdelningen fortsatte så långt att bröstmjölken sinade. Sedan var de tvungna att betala för den. Följden blev stora hälsoproblem för barnen. Kampanjen fördes med psykologiskt tryck från sjuksköterskor och doktorer.

I en kolumn av Giulia Galeotti rubricerad “The risks of philanthropy”, sägs Bill Gates hustru vara desiformerad och fel ute. Melinda Gates har tillkännagivit för CNN att hon vill spendera 450 milj Euro på forskning om nya metoder för födelsekontroll, ökad information om preventivmedel och tillgång till dem i världens fattigaste länder, speciellt i Afrika. Hon konstaterade att hennes initiativ var en utmaning för ledarna inom Katolska kyrkan.

Giulia Galeotti påpekar att Katolska kyrkan visst inte är emot familjeplanering och promotar Naturlig familjeplanering, metoder som går ut på att avläsa kroppens naturliga tecken och planera sin sexuella aktivitet efter det. Billingsmetoden anses till 98% effektiv och lätt att lära ut även till illitterata kvinnor. För storföretagen som vill tjäna stora pengar på de fattigaländernas behov är det en nackdel att den är helt gratis och utan behov av farmaka eller andra tekniska hjälpmedel: “The unforgivable original sin inherent in this method is that it is a solution that is completely free. This makes it highly unpopular in the pharmaceutical industry which makes huge profits from the administration of chemical contraception. And this will be guaranteed through Mrs. Gates’ philanthropic actions.”

Propagandan att Katolska kyrkan är kvinnofientlig och emot reproduktiv hälsa och bidrar till tusentals kvinnors död genom sin hållning är billig och ogrundad. Mass-satsningar som helt förlitar sig på tekniska preventivmedel är bedrägliga och leder inte alltid till de resultat som eftersträvas. I Sverige har vi höga aborttal bland tonåringar och stor spridning av klamydia. I Afrika har i vissa länder ensidiga kondomkampanjer snarast lett till ökad HIV-spridning, medan s.k. ABC-program som också tar in avhållsamhet och trohet som viktiga faktorer i att begränsa spridningen av viruset har större framgång. NFP har den stora fördelen att den tar in också mannen och hans ansvar för familjeplaneringen. Att ändra attityden hos mannen är ofta avgörande, då det stora problemet är att kvinnor utnyttjas av män som är otrogna och inte tar hänsyn till kvinnan som därmed utsätts både för ökad smittorisk och fler graviditeter än vad som är rimligt för hälsan.

Tvärtemot vad som sägs i propagandan är Katolska kyrkan en viktig aktör som kompletterar och balanserar en teknifierad syn på dessa frågor som alltförofta drivs av storföretagen och deras krav på stora och snabba vinster.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s