Läkare: Socialstyrelsens rekommendation om sprututbyte för narkomaner saknar evidens.

Varför har Malmö, med sprutbyte, har haft fler hiv-fall än Göteborg, utan sprutbyte? Det är en fråga bland många. Vissa studier har påvisat en positiv smittskyddande effekt av sprututbytesprogram, men andra studier inte. Någon klar evidens för att det är effektivt föreligger inte, menar några läkare i en brännpunktsartikel i SvD.

Det finns något paradoxalt i detta, att å ena sidan ställs mycket höga krav på evidens, så att av erfarenhet beprövade metoder, t.ex. psykodynamisk psykoterapi, rensas ut, medan å andra sidan politiska och ideologiska processer ibland tycks styra handlandet hos våra myndigheter på ett sätt som att evidensbaseringen plötsligt inte alls är lika viktig längre.

Det gäller att ta detta med evidensbasering med en nypa salt. Självklart skall man förnuftigt granska alla metoder inom vården och sträva efter evidens. Men vi kan för den skull inte avstå från allt som inte är evidensbaserat. Många behandlingar som används utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet är inte evidensbaserade, men det betyder inte att de saknar effekt, bara att det inte har utförts tillräckligt många kontrollerade studier för att fastslå deras effektivitet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s