Positivt med samarbete pingst – katoliker!

Det är naturligtvis bra med ett så brett och kontaktskapande samarbete som möjligt mellan olika delar av kristenheten som delar samma grundläggande tro på vår frälsare Jesus Kristus och som, åtminstone enligt katolskt sätt att se, redan är förenade i ”Kristi kropp” (jfr Rom 12:12 ff) genom ett och samma dop. Ur den synpunkten kan man inte annat än glädjas åt initiativet att ett antal katoliker och pingstvänner gemensamt åker på studiebesök till Vatikanen.
Acceptansen för andlig ekumenik byggd på kärleken och goda relationer har blivit allt större bland majoriteten av världens kristna, och få är de isolationistiska grupper som genast reagerar och sätter upp garden så snart initiativ till samarbete tas.

Inom pingst och den evangelikala frikyrkligheten i Sverige är det några bloggar som särskilt utmärker sig i antikatolicism.
1. Aletheia som dock oväntat ännu inte kommenterat pingsts Rom-resa. Aletheia är inte bara allergisk mot allt vad Katolska kyrkan heter, utan är också på kollissionskurs med många protestanter i att vilja hoppa över 2000 års teologisk utveckling och konsolidering av den kristna tron, avskaffa söndagen och kristna högtider och återgå till att fira de judiska högtiderna på GT-vis.
2. Erevna, bloggaren Michael G Helders som tror sig kunna tolka katolsk tro mycket bättre än Katolska kyrkans egna biskopar och teologer.
3. apg29 som utifrån tidens katastrofer framför braskande eskatologiska profetior, men där dygden att pröva profetia tycks lysa med sin frånvaro.

Delvis ser man att samma signaturer återkommer i kommentarerna på dessa bloggar, en liten grupp som eldar upp varandra. Katolska kyrkan tål nog detta utan att rubbas, men man skulle önska en bra dialog även med dessa, men det är klart, skall det bli en dialog måste intentionen vara ömsesidig . I enskilda mail-växlingar med ansvariga för bloggarna skall dock sägas att jag haft bra dialog. Det är i den utåtriktade retoriken, och framföralli i kommentarerna som den stridiga retoriken trappas upp till höjder som snabbt blir omöjlig i ett möte ansikte mot ansikte.

De som skriver på Aletheia, Erevna och apg29 tillhör ändå familjen genom en och samma tro (nicénska trosbekännelsen) och ett och samma dop. Även om barnen bråkar, så gör det dem inte till mindre syskon för det. Katolska principer för ekumenik har jag skrivit om tidigare. Läs här.

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s