Ny bok av Lillemor Hallin: Praktisk ekumenik i Danderyd och Täby i den Karismatiska förnyelsens spår.

gudkallarvanlmnskromslag—————————-
Ny bok av Lillemor Hallin:
GUD KALLAR VANLIGA MÄNNISKOR till att bygga upp hans rike. Om den andliga förnyelsen i Danderyd och Täby 1970-1990-tal.
(utgiven av Isidor Nätverk och Data, december 2019)
—————————-

Lillemor Hallin tillhör dem som med många andra fick ta emot den helige Ande på ett omvälvande sätt på 1960-talet och blev en del av den världsvida karismatiska våg som sköjt över kristenheten under 1900-talet med den klassiska Pingströrelsen och karismatiska förnyelseströmmar i alla kyrkor.

Den helige Andes gåvor känner inga samfundsgränser och i spåren av den förnyelsen följde också ett starkt ekumeniskt engagemang. Även om man inte var ense i alla lärofrågor, så är det ett och samma dop, en och samma Ande och inget hindrar att man samverkar ekumeniskt i bönegrupper och olika sociala engagemang. Lillemor Hallin har varit engagerad i helande själavård och förbön i den ekumeniska rörelsen Helhet genom Kristus, och hon har varit en drivande person inom Katolsk karismatisk förnyelse i Sverige som ordförande i arbetsgruppen AKKS från 1987-2007  där jag hade förmånen att lära känna henne och arbeta tillsammans med henne som vice ordförande (se kompendiet Något om katolsk karismatisk förnyelse i Sverige 1972-2007).

I den nya boken beskrivs det blomstrande ekumeniska samarbetet som alla kristna församlingar i Danderyd och Täby var involverade i under 1970-1990-tal och som frambringade många goda frukter i form av fysiskt och psykiskt helande, en fördjupad ekumenisk gemenskap med träffar för präster och pastorer, bönerupper, praktiskt socialt arbete med hjälp åt missbrukare, second-hand-butik och hjälparbete och mission och mycket mera.

En del pingstkarismatiska grupper har blivit elitistiska, självförhärligande och gått överstyr på ett sätt som skadat människor ,vilket gett pingstvänner och karismatiker dåligt rykte eftersom det är avarterna man hör mest om, medan hälsan tiger still. Den helige Andes liv med personlig omvändelsen och en öppenhet för de karismatiska nådegåvorna hör dock till det grundläggande i det kristna livet, och Lillemor Hallins bok beskriver hur det kan fungera i vardagen när det är som bäst. Den helige Ande fanns med från början under kyrkans första tid som det beskrivs i Apostlagärningarna och det gäller också idag. Vi kan inte kopiera det som hände i Danderyd och Täby, men boken kan påminna oss om att en levande kyrka bygger på att vi vanliga människor i vardagen tillsammans med våra präster och herdar är öppna för den helige Andes verkan i våra liv, annars urartar kristendomen lätt till tom ideologi och bräckliga människokonstruerade strukturer.

Boken är väl värd att läsa, precis som Apostlagärningarna är det både ett historiskt dokument som beskriver något som skett men också en inspiration här och nu till förnyelse i den helige Ande som ständigt gör allting nytt.

jaglhbok

Djursholm 27 dec 2019. Jag lämnar över den nytryckta boken till författaren.


Boken kan beställas via mig. E-post bengt.malmgren@isidor.se eller sms 070-7212742

Pris 210 kr, frakt ingår.

Erbjudande: Både den nya boken Gud kallar vanliga människor + kompendiet Något om Katolsk Karismatisk Förnyelse i Sverige 1972-2007 för 230 kr inkl frakt.

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny bok av Lillemor Hallin: Praktisk ekumenik i Danderyd och Täby i den Karismatiska förnyelsens spår.

  1. Pingback: Mitt folk vänd om från era onda vägar! Profetian om bristen på enhet i Guds folk från Kansas City 1977 gavs eko i Katarina kyrka 1981 genom Lillemor Hallin | Bengts Blogg

  2. Pingback: Fader Dominic i Katolska domkyrkan: Uppmuntrar oss att tro och ber för helande och Andens utgjutande | Bengts Blogg

  3. Pingback: Katolsk karismatisk förnyelse. Svar till Kontaktgruppen för synodarbetet i Stockholms katolska stift. | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s