Skamlösheten som norm

En känd f.d. finansminister har blivit uthängd i media efter sexuellt och aggressivt utagerande på en fest där han drack så mycket att han enligt sig själv ”fick en black-out”. ”Jag dricker inte mer än de flesta” skriver han i en kommentar där han ber om ursäkt för sitt beteende. Huruvida det betyder att han inte dricker så mycket eller att kopiöst drickande är normen framgår inte.

Jag minns honom från den borgerliga regeringstiden som en duktig finansminister och familjefar med tre barn. Det är alltid tråkigt när någon man ser upp till skämmer ut sig. Jag minns för många år sedan en liknande situation en partiledare på som också i samband med alkoholmissbruk betett sig olämpligt på en premiärföreställning i många kändisars närvaro. Personen i fråga valde att vara helt öppen med sitt alkoholproblem och valde att söka hjälp.

Självklart finns förlåtelse, och så länge personen ångrar sig och vill bättra sig bör man inte strö salt i såren genom extensiv skvaller-publicitet. Samtidigt ställer jag mig frågande till det snabba överslätande som flera av hans partivänner gett uttryck för. Vi har mer och mer glidit in i en skamlöshetens kultur där själva problemet inte är att människor beter sig skamlöst utan att det blir avslöjat och offentligt. Särskilt om det är mäktiga och högt uppsatta män som råkar ut för avslöjanden är benägenheten att försvara och se mellan fingrarna stort. Är det unga fattiga pojkar som har svårt att hantera sin sexualitet och orientera sig i en värld där de vuxna sänder tvetydiga budskap om vilka normer som gäller är däremot domen hård.

Samtidigt som jag jobbar med denna text lyssnar jag till Sven Melanders sommarprogram. Han erinrar mig om Geijer-affären. Jag tänker också på Clinton och Lewinsky-affären, IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn som ofredat en hotellstäderska och givetvis USA´s president Donald Trump som satt i system att chockera världen med nya skamlösheter hela tiden. Hans avfärdande av de kvinnoförnedrande yttrandena som hemligt spelats in i en buss som vanligt omklädningsrumssnack skiljer sig inte från moderatvännernas urskuldande av Borgs beteende. ”Alla har vi ju gjort liknande saker”, eller vad var det som sades?

Sven Melander väckte uppmärksamhet genom sin kritik av drevet mot Zara Larsson och problematiserade att hon, som satte fingret på ett stort manligt problem, fick utstå kritik av männen istället för att de försökte göra något åt sitt eget beteende.

Jag märker att Borg också sällar sig till de som träffas av Melanders kritik genom sitt käbbel med Anna Kindberg Batra. Han verkar satsa på att skamlöshetens kultur är så utbredd att det är riskfritt att hoppa på henne.

Bevara oss från skamlöshetens kultur. Att känna skam är en värdefull mänsklig känsla att slå vakt om som gör oss människor till kulturella och moraliska varelser. Till hög kultur hör också att erkänna att vi alla har våra brister och kan göra fel. Därför gjorde Jesus hetsarna mot kvinnan som ertappats med äktenskapsbrott och ville stena henne svarslösa genom att säga ”Den som är utan skuld skall kasta första stenen”. Att de blev svarslösa vittnade om att de hade skam i kroppen. Det är mera än man kan säga om vissa idag.

Varför skryter du över det onda
och förhäver dig mot den fromme?
Ständigt tänker du ut fördärv,
din tunga är som en vässad kniv,
du är full av svek.

Du älskar det onda mer än det goda,
kommer hellre med lögn än med sanning.
Du älskar ord som gör skada
och svekfullt tal.
Därför skall Gud krossa dig för alltid,
gripa dig, slita dig ur ditt tält,
rycka dig bort från de levandes land.

De rättfärdiga skall se det och bäva,
och de skall le och säga:
Där är en man
som inte gjorde Gud till sitt värn.
Han litade på sin rikedom,
han sökte skydd i vad han ägde.

Men jag är som ett olivträd,
grönskande i Guds hus.
Jag litar på Guds godhet
nu och för evigt.

(Bibeln, Ps 52)

bengtlb

 

Detta inlägg publicerades i Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Skamlösheten som norm

 1. Rebellas andra skriver:

  Att Borg blivit rejält full och uppträtt olämpligt är klarlagt. Men hur grovt? Hårda fakta verkar lysa med sin frånvaro. Jag tillhör dem som från början utgick från att det jag fick höra var sånt, men måste nog backa. Mao är det inte säkert att Borg betett sig så illa att det alls eg. är tidningsmaterial. Tills vi vet bör vi kanske inte utgå från att det hela var så illa, att kommentarerna ”alla har väl gjort något dumt på fyllan” verkligen är helt malplacerade.

 2. Markku skriver:

  Det finns ingen förlåtelse för en offentlig person som har gjort, eller påstods ha gjort, bort sig.Det här kommer att bli Anders Borgs Toblerone.Det här kommer att förstöra hans framtida möjligheter att få en befattning som motsvarar hans faktisk kompetens.Detta är allvarligt med tanke på att han har barn att försörja.
  Den offentliga sociala avrättningen , modern variant till stenkastning, som pågår, tycks vara hällt på sin plats för dom allmänna moralens beskyddare ,utan att dom marker själv den njutningsfulla sadistiska sidan i sina kommentarer.
  Borg har blivit en syndabock som skall drivas till öknen för att dö och på så sättet tror man, att det onda har drivits bort och folket har blivit räddad från det syndiga okontrollerad x.

 3. Markku skriver:

  När man läser Dominika Peczynskis redogörelse, vilket verkar rätt så trovärdig, då är det möjligt att någon passade på att droga Borgs drink. Att göra bort en offentlig person är också en sport. Alternativt att det förkom partydroger i den inofficiell menyn.Det krävs hel del alkohol för ett black out med villkor att mar är inte alkoholskadad sedan gammalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s