Välsignad Nationaldag. Tro, hopp och kärlek visar vägen mot framtiden

Glad och välsignad Nationaldag! Sverige är fantastiskt. Natur, kultur, tradition. Låt oss vara tacksamma och ha visioner att bygga vidare på det bästa i vårt arv.

Tro hopp och kärlek. Demokrati och respekt för människovärdet. Solidaritet och ansvarstagande för varandra och vårt land. Pessimistiska domedagsprofetior, att vi sluter oss i oss själva och bygger rädslans murar är inget förutbestämt framtidsscenario. Det som avgör är vad vi tror på, satsar på och tar ansvar för. Tillsammans formar vi vår framtid.

 

prästerstaclara

Detta var på nationaldagen för 5 år sedan. Jag, med präster från S:ta Clara: Carl-Erik Sahlberg, Annahita Parsan, Nils Lidskog. Också idag är S:ta Clara kyrka ett centrum för ekumenisk bön. Idag ber vi från Ystad till Haparanda för vårt land, dess ledning och olika sfärer inom kultur och samhällsliv. Tron, hoppet och kärleken besegrar mörker och pessimism.

Detta inlägg publicerades i Church, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Välsignad Nationaldag. Tro, hopp och kärlek visar vägen mot framtiden

  1. Thorsten Schütte skriver:

    Det var enmansutredaren Anita Gradin som bytte den pålitliga långhelgsskaparen Pingstmåndag mot veckodagshoppjerkan nationaldagen 6/6. Och bara MP och några ströröster från andra partier röstade emot detta stolleprov. Återställ annandag Pingst och förklara Midsommar vara Sveriges Nationalhelg i stället, som det är nu känns det en aning krystat.

    • bema skriver:

      Har svårt för dem som inte alls har någon känsla för ett socialt kollektivt gemenskapsvärde i nationaldagen och bara ser det som ett tillfälle till en ledig dag (som många intervjuade i nyhetsinslag på TV vittnade om).
      När det gäller oss kristna tror jag det är bättre att gilla läget än bråka om att än en gång ändra på saker. Nationaldagen 6 juni har trots allt fått en allt större förankring i det sekulära szmhället som vi alla är delaktiga i. Bättre att se den som en resurs än något att klaga över.

  2. Thorsten Schütte skriver:

    Känslan saknas inte, tycker verkligen om mitt andra hemland Sverige som i mångt och mycket känns som ett ”Tyskland light”, och det menar jag positivt. Tycker bara att dagens lösning är suboptimal. Midsommarhelgen torde vara årets mest svenska helg, helt enkelt. Och Sverige är nästan ensam om i Europa att inte ha ledigt Annandag Pingst.

  3. Krister H skriver:

    Tycker om det Thorsten Schütte skriver. Kan man avsakralisera A. Pingst 2004 borde man inte heligförklara 6 juni till minne av G Wasas bravader 1523. Han bröt då sönder Kalmarunionen, som idag ersatts av Europeiska Unionen! Gustav Wasa skulle säkert bäva inför denna förändring.
    Plus att 6 juni firas pga en regeringsform om inte gäller längre!
    Dessutom firar vi ju den svenska sommaren och Nationaldagen den 6 juni, men det vore ju helt klart lämpligare på Midsommardagen!

  4. StaffanW skriver:

    Delar nog Bengts syn. Jag tror en nationaldag stärker vår identitiet och sammanhållning. Nog så viktigt i en förvirrad värld. Där hela Sverige kan delta – en dag som inte ska kunna kidnappas av olika nationalsocialistiska rörelser. Firandet är också uppskattat av våra nysvenskar. Tycker Folklivsforskaren Dan Korn skriver bra i GP om detta:”..De moderna nationalstaterna kännetecknas snarare av förmågan att lösa konflikter på fredlig väg. Det är därför folk flyr hit från andra delar av världen. Och det är därför vi måste försvara och vårda nationalstatens fortsatta existens och inse att kärlek till ens hemland inte behöver innebära hat till andra.”
    Sedan är det synd att man ställde annandag pingst mot nationaldagen när det gällde att få en röd dag. Men det känns som en annan diskussion.

    • Thorsten Schütte skriver:

      Kanske hade det varit enklast om man från fackets och arbetsgivarnas sida hade förhandlat om att avstå lön motsvarande en 5/7 arbetsdag/år (ca 0.3 %) och göra 6/6 till en ytterligare röd dag, men låta Pingstmåndagen vara orörd. Jag är ändå på väg till pension, så för mig kvittar det snart, men för den arbetande befolkningen var Pingsthelgen en pålitlig långhelg. Och då bortser jag dessutom från helgens betydelse för oss kristna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s