Minoriteternas allians

Salafistisk islam som inte tillåter någon dogmutveckling och som understödjer våld och dödande av otrogna blir alltmer dominerande i många muslimska länder på bekostnad av mer moderat sunniislam och shiaislam, de sistnämnda räknas också av salafisterna till ”de otrogna” och blir föremål för förföljelse.

Majoriteten av de kristna i Syrien stöder, passivt eller aktivt, Assads regering, i Irak stödjer de den nuvarande irakiska regeringen och i Libanon har en stor del av landets kristna valt att alliera sig med det shiitiska Hizbollah. Det finns en historisk förklaring till att kristna i Mellanöstern har lierat sig shiitiska grupper. Det handlar om att man sedan länge varit måltavla för sunniextremistisk och salafistisk terror. I det läget lierar man sig med andra minoriteter för att försvara sig mot den gemensamma angriparen.

Mohamed Omar som jag inte betvivlar har god insikt i vad som händer i den muslimska världen ger sin analys i ett blogginlägg som jag återger i sin helhet här.

DET GODA SAMHÄLLET

mohamed omar

Mohamed Omar

I Syrien och Irak blir kristna förslavade, stympade, våldtagna och korsfästa. Det är framför allt Islamiska staten (IS) och Al-Qaida som står för förföljelsen och våldet. Det pågår uppror i både Syrien och Irak mot respektive länders regeringar. Dessa uppror leds av salafitiska terrorgrupper. De tolkar upproren som en del av en större kamp mellan sunniter och shiiter.

Syrien styrs av Bashar al-Assad som kommer från den alawitiska minoriteten. Alawismen är en heterodox sekt med rötter i shiismen. Irak styrs av en regering som framför allt består av shiiter med vänskapliga relationer till det shiitiska Iran.

Visa originalinlägg 516 fler ord

Detta inlägg publicerades i Religion, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s