Påvens jultal: Står fast i sitt beslut att reformera kurian

Stefan Löfven jultalar, Annie Lööf jultalar. Och påven håller flera jultal. 22 december talade han till kurian, d.v.s. kardinalerna och tjänstemän i Vatikanen.  Detta årligen återkommande tal brukar traditionellt sammanfatt de viktigaste händelserna under det gångna året. Så inte i år. Franciskus höll i år ett helt annorlunda tal som istället för att beskriva och prisa vad man uträttat, var en uppräkning av femton olika områden där förbättringsutrymme finns, femton felaktiga förhållningssätt man behöver ändra på.

Detta är i och för sig inget ovanligt i kristna sammanhang. De sju dödssynderna är inget vi kristna är förskonade från. Påven är medveten om detta, och talet hölls inte i en anda av påven som ljusets riddare i förhållande till de korrumperade kuriakardinalerna som han skäller på, vilket en del kommentarer vill få det till, utan mera som en inbjudan till kollektiv bot och samvetsrannsakan. Den som tror att det bara är andra som behöver förändras, men inte ser sitt eget behov av förbättring har inte förstått vad det handlar om.

Skulle samma tal hållas av en chef i en sekulär organisation skulle det kanske leda till stor uppståndelse och folk skulle känna sig trampade på tårna. I kristna sammanhang förstår man sig teoretiskt på att behovet av omvändelse och förlåtelse hör till det kristna livets vardag. Därför var det nog ingen som tog illa upp. Ett större problem i kristna sammanhang är kanske det ljumma eller hårda hjärtat. Leder påvens maning verkligen till förändring?

Vi erkänner att vi är syndare, men gör inget åt det, fortsätter som tidigare och skjuter upp detta att arbeta på vår helgelse till framtiden. Men alltför ofta blir samvetsrannsakan, ångern och föresatserna om bättring schablonmässiga gärningar, irrbloss som falnar och dör.

Men hur är det egentligen möjligt att en enda gång be bönen Fader vår utan att det leder till förändring av oss själva? ”Ske din vilja på jorden så som i himmelen… Förlåt oss våra skulder som vi förlåter dem som står i skuld till oss… Rädda oss från det onda….”. Förstår vi och är medvetna om vad vi ber om? Vi ber bönen varje gång vi går i mässan och kanske oftare än så, vi borde vara fulla av helighet och marken blomstra där vi går. Men ofta är vi istället inne i ett tillstånd av andlig dvala samtidigt som världen behöver brinnande kristna som låter sig förvandlas av Sakramenten, Ordet och Bönen. Det gäller oss alla, men givetvis speciellt dem som har ansvar i Kyrkans högsta ledning. Påven tar detta på allvar och manar till uppvaknande och förändring och att vi inte glömmer vilket hopp vi har i Jesus Kristus.

självrannsakan

Denna glömska var en av de 15 punkter påven hade på sin lista: Andlig Alzheimer vilket innebär en progressiv glömska av andliga färdigheter vilket gör att vi fastnar i totalt beroende av egna förutfattade meningar. Som om det första mötet med Herren är som bortglömt, och vi ser bara våra egna känslor, nycker och fixa ideer.

Fler exempel från listan: Existentiell schizofreni (dubbelmoral, inte leva som man lär), känslan att vara odödlig och oersättlig, överbetoning av aktivism, mental och andlig förstelning.

Även om talet är ovanligt såtillvida att det berör inre andlig omvändelse mer än yttre händelser och åtgärder vill många se det som en programförklaring att påven verkligen menar allvar med sin intetion att reformera kurian som verkligen under många år varit en stelbent struktur full av skandaler, korruption och maktkamper.

Hela talet finner ni här.

Påven har också hållit ett tal till de anställda i Vatikanen, där uppmanade han till att se Julen som ett tillfälle för helande. Talet finns här.

Han har just skrivit ett brev till Mellanösterns kristna som han vill trösta i deras så svåra lidande i denna tid.

S

Mer av påve Franciskus:

Talet i Europaparlamentet tidigare i höst

Evangelii Gaudium

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Påvens jultal: Står fast i sitt beslut att reformera kurian

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Jag tror att det är naivt att tro att kurians kardinaler och tjänstemän inte reagerar på kritiken från Påven. Problemet är att de inte gör det öppet, utan genom att ställa till sattyg bakom ryggen på Franciskus tror jag.
  Jag vill passa på att önska dig och bloggens läsare en riktigt god jul!
  Anneli

  • bema skriver:

   Tack för det!
   Hoppas att många reagerar genom att ta maningen till omvändelse på allvar, att få förblir ljumma och likgiltiga och att inga ställer till sattyg bakom ryggen. Men gör de det samlar de kol på sitt eget huvud. Sanningen blir uppenbarad förr eller senare och Gud kan vända även motgångar i seger.

 2. Staffan Wadström skriver:

  Man kan inte annat än imponeras av denne Påve Franciskus. Krävs mycket mod och styrka att ta denna ”strid”. Jag tror också att påvens reformeringstankar skulle behövas inom de flesta lite större kyrkor. Många av punkterna är naturligtvis även relevanta för de flesta stora organisationer/företag.
  Ska bli spännande att följa fortsättningen.

 3. Jonas Nilsson skriver:

  Något för andra kyrkoledare att ta efter, framför allt de som nu tror att de står längst fram på utvecklingsspåret!

 4. rebellaundrar skriver:

  Visst är talet hållet i en anda av kollektiv bot och självrannsakan. Noterar att någon kommenterade att åtminstone en av de femton punkterna, den att alltid arbeta, gäller påven själv. Om alla ska göra bot och bättring bör han alltså själv ta ordentligt julledigt.

  Samtidigt är formen, med tal om andligheter bot och självrannsakan, i sammanhanget väl enda sättet att göra det på? En japan som ber om ursäkt för sin fula frus dåliga mat ska inte tolkas på samma sätt som en västerlänning som säger samma sak.

  Man undrar vad som fått honom att hålla detta tal inför hela världen. Vad det egentligen betyder. Vad som skett bakom kulisserna.

 5. Pingback: Katolska kyrkan får inte släppa greppet om pedofiliproblematiken | Bengts Blogg

 6. Pingback: Påvens jultal: Fortsatt uppföljning av kuriareformen | Bengts Blogg

 7. Pingback: Vem är jag? – ”En syndare som Herren såg på med barmhärtighet och utvalde” | Bengts Blogg

 8. Pingback: Varför är somliga katoliker motståndare till påve Franciskus? | Bengts Blogg

 9. Pingback: Rannsakans och omvändelsens tid för Katolska kyrkan | Bengts Blogg

 10. Pingback: Förändring både uppifrån och nedifrån. Ny evangelisation i centrum för påvens kuriareform och den synodala vandring han vill involvera alla katoliker i. | Bengts Blogg

 11. Pingback: Påven om julen: ”Han som föddes i krubban kräver en konkret tro, som består av tillbedjan och välgörenhet, inte tomma ord och ytlighet” | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s