SU-24, SU-35 och rysk-ortodoxe patriarken Kirills roll i Putins nya kalla krig

Putin drömmer ryska storhetsdrömmar. Om det stannade vid drömmar vore det inte något problem. Men han har visat att han inte drar sig inte för att kränka andra länders suveränitet, då blir det farligt och säkerhetsläget i Europa har radikalt förändrats sista tiden. Ellerkanske rättare, genom Putins demonstrationer och retorik har det gått upp för alla hur farlig och opålitlig han är.

Putin har annekterat Krimhalvön. Att blåneka att den finns ryska trupper i östra Ukraina är inte trovärdigt, och utan tillstånd tränger sig ryska lastbilskonvojer med ”hjälpsändningar” in i landet. Upprustning sker, inom några år har Ryssland betydande styrkor som kan invandera grannstaterna. Sade han inte i ett telefonsamtal med EU-kommissionens ordförande Barroso för några veckor sedan att han kan inta Kiev på ett par veckor om han vill?

suRyska SU-24 plan kränkte igår svenskt luftrum, och nu hör vi att även USA´s luftrum vid Alaska kränkts av ryska plan. Inte utan anledning är andra stater inom det forna sovjetväldet som ligger inom Rysslands intressesfär rädda.

En som lierar sig med Putin och hans stormaktspolitik är tyvärr den Rysk-ortodoxa kyrkans ledare patriark Kirill. Det var detta som Pussy Riot ville fästa uppmärksamheten på vid sin spektakulära demonstration i Vår Frälsares katedral i Moskva.

Det finns inom rysk-ortodoxt konservativt tänkande ideologin om en ”symfoni” mellan kyrkan och staten, som går hand i hand med Putins drömmar om ett Stor-Ryssland. Detta tänkande liknar det tänkande som finns inom ultramontanistiska katolska kretsar som SSPX som menar att Kyrkan skall ha ett inflytande över staten som står över demokratin.

Nyss fick vi reda på att Patriark Kirill besökt en fabrik i Sibirien där SU-planen tillverkas och skänkt ikoner till fabriksarbetarna. I gengäld berättar nyheterna, hade han fått som gåva ett vad som först uppfattades vara ett riktigt stridsflygplan av modell SU-34, men sedan förtydligades det att det rörde sig om en leksaksmodell av planet. Hur som helst, retoriken är tydlig. Ett nytt kallt krig är på gång och Patriark Kirill är ett lydigt (villigt?) redskap i Putins propaganda. Till fabriksarbetarna hade han enl SvD sagt:

”Ryssland kan inte bli en vasall. Därför att Ryssland är inte bara ett land, det är en hel civilisation, det är en tusenårig berättelse, en kulturell smältdegel, med enorm styrka”

När en politisk ledare har så egenmäktiga imperialistiska planer och visat att han drar sig inte för att kränka andra staters suveränitet för att förverkliga dem, så finns all anledning till oro och att varna. Att kyrkan blandar sig i och stödjer det är ännu värre. Här vore det istället på plats att alla Rysslands kyrkklockor ringde för att varna för Putin.

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till SU-24, SU-35 och rysk-ortodoxe patriarken Kirills roll i Putins nya kalla krig

 1. Paul skriver:

  Bengt,

  Du är uppenbarligen rädd för Putin, för hans stormaktsdrömmar (hur nu någon person utom han själv kan veta vilka drömmar han har 🙂 och hans allmänna farlighet. Själv är jag mer rädd för ett annat scenario, nämligen att Putin faktiskt inte har den makt och den kontroll som (åtminstone alla svenska – utomlands är bilden mer mångfasetterad) media utmålar. Tänk om de ryska soldater som finns i Ukraina faktiskt inte kommenderats dit av Putin? Om de istället har skickats dit av lokala befälhavare, eller själva begett sig dit, för att bistå sina ”bröder”? Om de ryska hjälpsändningarna till öst faktiskt ÄR humanitär hjälp till ”landsmän” – vilket vi inte kan veta, eftersom ukrainska gränsvakter vägrar att inspektera sändningarna trots att ryssarna ber dem? Och om Putin känner sig tvingad att ”hålla masken” inför dessa anklagelser, därför att ett erkännande av att han inte har full kontroll skulle öka risken för en inhemsk revolt? Som i så fall kunde före betydligt otrevligare figurer till makten… Chansen att en ”orange revolution” i Ryssland skulle gynna västvänliga krafter är nog obefintlig, efter ”de vanliga ryssarnas” erfarenheter av ”demokrati” och ekonomiskt kaos under Jeltsins tid, då västmakterna i sant nyliberal anda bedrev ”chockterapi” och ”instant capitalism” i ett Ryssland, där den tidigare samhällsordningen (ond men ändå i någon mån fungerande) hade kollapsat.

  Förhållandet mellan Ryssland och (östra) Ukraina är litet likt det som tidigare fanns mellan svenskar och finlandssvenskar (var det inte Tegnér som skaldade om att ”inom Sveriges gräns erövra Finland åter”?). Man har i mycket en gemensam historia och kultur; det finns många och starka släkt- och vänskapsband; många har flyttat från andra delar av det forna SSSR till Ukraina för att få (på sovjettiden välbetalda) arbeten inom främst gruvindustrin, och även de ekonomiska banden är starka (vem – utom Ryssland – efterfrågar starkt ukrainska produkter?). Och nu upplever de att ”västukrainarna” vill driva ut dem, förbjuda dem att tala sitt språk, förvägra dem varje form av demokratiskt inflytande. Och därutöver genomdriva en EU-anpassning som nog definitivt kommer att slå ut (”konkurrensutsätta”) de basnäringar de lever av. Är det konstigt att detta ger grogrund för separatism?

  Mitt intryck är att Putin hittills har kunnat bemästra dessa spänningar (inom såväl Ryssland som Ukraina) hyfsat. Vad händer om han faller? Jag vågar inte riktigt tänka tanken…

  Slutligen: jag anklagas ständigt för att hålla patriark Kirill om ryggen, och han i sin tur anklagas ständigt för att oreserverat stödja Putin. Men Moskvapatriarkatet har inte annekterat Krim, som fortsatt sorterar under Kiev i kyrkligt avseende (vilket inte är okontroversiellt bland halvöns befolkning). Och Kirill talar inte om ”Ryssland” i betydelsen ”ryska federationen”, utan om det historiska Rus’, den historiska och kulturella vision där ortodoxa slaver inte bekrigar varandra. Rus’ står inte (lika litet som det brittiska samväldet) i motsättning till självständiga nationer; den ukrainska ortodoxa kyrkan är redan ”självstyrande”, och tanken att det s.k. patriarkatet av Kiev (åtminstone det näst största samfundet i Ukraina) skulle underordna sig Konstantinopel saknar realism.

 2. Irène Nordgren skriver:

  Paul

  ”The loss of the Ukrainian church would be disastrous for the Moscow Patriarchy. Kyiv is the
  cradle of Russian Orthodoxy,”

  Jag upprepar
  ”Calls have been growing for an independent church that would unite all of Ukraine’s Orthodox churches. (The other two are not recognized by the world’s main Orthodox churches.)
  Zubov said that if relations between Russia and Ukraine continue to deteriorate, the Patriarchate of Constantinople would eventually recognize a Ukrainian Church.”
  ”One thing is certain: A united Ukrainian church could redraw the map of Orthodoxy.”

  Om Bartolomeus blir den pådrivande i detta …….på så vis förlorar Kirill både medlemmar och prestige i relation till Bartolomeus.

  // Irène

 3. Paul skriver:

  På vilket sätt blir Zubovs gissningar mer övertygande av att Du upprepar dem?

 4. Irène Nordgren skriver:

  Paul

  ”Zubovs gissningar……..” Noterar att du aldrig presenterar dina egna referenser eller spekulationer som ”gissningar” utan underförstått som obestridliga faktauppgifter.

  Anledningen till att jag UPPREPAR uttalande av Zubov beror på att du UPPREPAR ditt undvikande beteende dvs negligerar framförda referenser som framhåller aspekter på Kirill som du vägrar (in)se.

  Nedanstående videoklipp illustrerar bildbevis på hur Kirill – genom att gå med på att stillatigande sitta och samtycka – säljer ortodoxa kyrkans själ till Putin. Kirill (dvs Moskavapatriarkatet) blir ett ANVÄNDBART vapen för Putin i hans RUS drömmar. Och Putin blir dito för Kirill. Kirill fortsätter urgammal rysk -ortodox ”symfonitradition” och alla ”rättrogna” ryssar (däribland alla dina uppgiftslämnare) samtycker…….

  // Irène

 5. Irène Nordgren skriver:

  PS Putins tal ska också ses mot bakgrund av att Ryssland konstitutionellt definierar sig som en sekulär stat (dvs konstitutionellt åtskild från kyrkan).

  ”The Russian Federation is a secular state.”
  ”Religious associations shall be separated from the State”

  Artikel 14
  http://www.constitution.ru/en/10003000-02.htm

  // Irène

 6. Irene Nordgren skriver:

  Ok Paul

  Du vill gärna som självutnämnd försvarsadvokat fortsätta kampen att försöka övertyga Bengts läsare om hur patriark Kirill oskyldigt blir smutskastad.

  Det triggar mig att fortsätta vara självutnämnd åklagare i fallet Kirill /Putin.

  Din senaste referens uppger

  ”Patriarch Kirill of Moscow and All Russia rejected accusations of being a vehicle of the Kremlin’s policy.”

  Vem förväntar sig att patriark Kirill skulle bekräfta anklagelserna i stil med

  Interfax uppger att patriark Kirill nu känner sig tvingad att bekräfta anklagelserna om att vara ett verktyg för Kreml.

  Är du medveten om att din referens implicit bekräftar att det finns grava anklagelser mot din skyddsling Kirill ……..?

  Om du tycker det är meningsfullt att vi lägger ut olika referenser på Bengts Blogg som stöd för våra olika uppfattningar ang Kirill så är förutsättningen att du accepterar att det finns olika uppfattningar om Kirills och Moskapatriarkatets relation till Putin.

  Jag står för min uppfattning att Kirill sålt ryska kyrkans själ till en aggressiv, girig och maktfullkomlig jordisk makthavare.

  Detta står jag för även om du försöker få tyst på mig genom att i privata mail påstå att jag ”exponerar okunskap, enögdhet och fördomsfullhet.”

  Du hävdar att det är helt normalt att Putin som president i en konstitutionell sekulär stat bildar ett radarpar med Kirill och sitter med på en biskopskonferens och lovordar det goda samarbetet som staten har med kyrkan och kyrkan med staten…….

  Här en länk utan tillfogad körsång som du ansåg var så opassande. Man behöver inte kunna ryska för att dra öronen åt sig…….

  Det finns fler som tycker som jag ……..

  ”Critics of Russian Orthodox Church say it’s sold its soul to Putin”

  ”The patriarch’s reputation has been tarnished by a pair of scandals involving a $38,832 Breguet watch he was seen wearing and a court case in which he sought $630,000 from a cancer-stricken neighbor — despite his monastic vows not to have any worldly possessions while serving the church.”

  ”We knew back in the early 1990s that 90 percent of church leaders had been KGB agents,” said Lev Ponomaryov, head of the respected For Human Rights group and a former lawmaker who in the early 1990s chaired a parliamentary commission that investigated Soviet-era ties between the church and KGB.”

  ”Many say Putin, who returned to the presidency last week, has used the church as a potent tool in his command structure, allowing it to amass vast riches in return for unquestioning support of his policies and spiritual blessing for his leadership.”

  http://seattletimes.com/html/nationworld/2018204136_russiachurch14.html

  Patriark Kirill ”Putin en gåva från himlen”

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=6087

  ”He quells the opposition with force, but Patriarch Kirill sees him as a “gift from heaven.” The alliance between throne and altar becomes an obstacle in the path towards ecumenism”

  http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/russia-rusia-15048/

  Shalom

  // Irène

 7. Anders Jonsson skriver:

  Nigel Farage tycker att EU ska sluta provocera Ryssland och istället göra gemensam sak med Putin mot det islamistiska hotet.

  Jag håller med.

  Se Nigels tal i frågan till EU-parlamentet:

  http://www.exponerat.net/nigel-farage-vi-maste-bekampa-islamismen-tillsammans-med-putin/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s