Förbön för våra bröder och systrar i Irak och Syrien vid årets Marielundsvallfärd

marielund12

Igår deltog jag på den årligt återkommande vallfärden för Mälardalens katoliker till Marielund. Biskop Anders var huvudcelebrant vid mässan, och han tog upp den svåra situationen för kristna och andra minoriteter i Irak och Syrien. Förbön för detta var huvudtemat i år, och kollekten togs upp för att hjälpa flyktingarna. I dagens mässa i hela stiftet kommer att tas upp en extra kollekt för samma ändamål som jag förstått. Både förbön och praktiskt hjälp kommer att behövas. Också militära insatser för att sätta stopp för denna barbariska regim. Situationen är fruktansvärd. Nu på morgonen hörde vi i nyheterna om ännu en massaker på 400 personer i en syrisk by.

Påven har vädjat till Världsamfundet och har skickat ett sändebud till Irak, och på stiftets hemsida läser jag att biskop Anders vädjat i ett brev till Statsministern om hjälp. Statsministern har uppenbarligen hörsammat detta, han tog upp det i sitt sommartal på Norrmalmstorg igår. Biskop Anders skriver också att han tillsammans med de andra ordförandena i de europeiska biskopskonferenserna har vänt sig direkt till FN:s säkerhetsråd med en vädjan.

Låt oss inte förtröttas utan fortsätta att be för våra förföljda medkristna och alla som drabbas av krigets fasor och stödja dem på alla sätt!”, skriver biskop Anders på Stockholms katolska stifts hemsida.
Läs mer om Marielundsvallfärder tidigare år här. Varje år brukar jag på vllfärden träffa ikonmålaren Andrzej Majewski. Varje år brukar han ha med sig en ny bild. han har målat över 500 olika motiv, många föreställande den polska Madonnan från Czestochowa. I år var det en bild med Madonnan och Johannes Paulus II, nyligen helgonförklarad, ett annat år var det en bild av martyren från koncentrationslägret i Auschwitz, Maximilian Kolbe. Efter en yrkesskada fick Andrzej erfara helande genom förbön, och sedan dess målar han av tacksamhet dessa ikoner.

Jag och Adam Wesolowski flankerar Andrzej Majewski med årets ikon på Marielund.

Jag och Adam Wesolowski flankerar målaren Andrzej Majewski med årets ikon på Marielund.

marielund

marielund3

marielund8

marielund9

marielund10

marielund2

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s