Katolsk sociallära, kristen värdegrund för Europa och feminism

Jag tror att Europas länder och folk behöver samarbeta. Jag tror att samarbetet behöver bygga på en positivt formulerad värdegrund och ledas av statsmän som är beredda att stå upp för den och ange färdriktningen också när det blåser och de riskerar att förlora röster. Egenintresset får inte omintentgöra värnandet om det man gemensamt byggt utt.

Det räcker inte med girighet och de fria marknadskrafternas nödtorftigt reglerade spel och att kämpa mot gemensamt definierade fiender vare sig vi kallar dem ”främlingsfientliga”, ”nazister”, ”abortmotståndare” eller ”hbtq-intoleranta”.

Bland de statsmän som grundlade det moderna Europa-samarbetet var många kristdemokrater. Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide de Gasperi och Konrad Adenauer var alla katoliker  djupt grundade i en kristen värdegrund byggd på en stark övertygelse om alla människors unika och lika värde och att det goda samhället byggs på samverkan, demokrati och att beslut fattas på lägsta möjliga nivå, värden som är grundläggande i katolsk sociallära.

Jag säger inte att det är fel när Birgitta Ohlsson och Cecilia Malmström skriver om att nazismen är på frammarsch i Europa och att vi måste ha en enad front mot den. Nazism, fascism, främlingsfientlighet och antisemitism är verkligen skrämmande krafter, och det sämsta vi kunde göra vore att låtsas som om det regnar.

Jag säger inte att det är fel att kämpa för kvinnors, hbtq-personers och främlingars likaberättigande och accepterande i den mänskliga gemenskapen. Det behövs och är jätteviktigt om vi vill kalla oss ett humant och rättfärdigt samhälle.

 Men vi vet alla att diktatorer älskar yttre finender. Att starta krig är tacksamt, för då slipper man fokusera på de inrikespolitiska problemen. En rasistisk, homofob, islamofob högerextremistisk fiende som målas ut i diffusa termer och som tenderar att innefatta allt fler som inte ställer upp på en viss exakt formulerad agenda räcker inte för att bygga ett gott samhälle. Om det inte finns politiker med visioner uttryckta i positiva termer, vad vi tror på och kämpar för, så blir samhället allt kallare och mer antagonistiskt och ett klimat skapas där extremrörelserna får ett utökat revir och drar till sig vilsna själar. 

Katolsk sociallära, eller som det uttrycks mera allmänt ”kristen värdegrund” är en mycket god värdegrund att bygga på.

 • Den lyfter fram människans unika värdighet och alla människors lika värde, oberoende av utvecklingsstadium, ålder, handikapp, hudfärg, kön eller sexuell läggning.
 • Den lyfter fram kärleken till nästan, att vi har ansvar särskilt för de svagaste och utsatta.
 • Den lyfter fram förvaltarskapstanken, att människan som fri och handlande har ansvar för ett gott och rättvist samhälle, kommande generationer och en miljö i balans.
 • Den lyfter fram subsidiariteten, att beslut inte skall fattas på högre nivå än vad som är rationellt nödvändigt. I detta sammanhang finns familjen som samhällets minsta och viktigaste cell där fostran till medborgarskap och förmedling av goda grundvärderingar sker.

Den som tydligast gett uttryck för detta är Lars Adaktusson. Det får bli min person att rösta på i EU-valet.

LarsAdaktusson

 

Jag vill också säga något om feminismen.

Gudrun Schyman säger att familjer se ut på olika sätt utanför grundmönstret mamma-pappa-barn och skall stödjas av samhället och ges goda livsbetingelser. Det instämmer jag i. Att konstatera förekomsten av en mångfald familjekonstellationer är inte detsamma som att man vill motarbeta familjen, och Gudrun Schyman värjer sig mot en sådan tolkning.

Jag upplever att en hel del av det Fi förespråkar är Katolsk sociallära. Att utifrån kunskap och medvetenhet om faktorer som upprätthåller en patriarkal könsmaktordning driva kvinnofrågorna ör en sådan sak. Övriga partier går inte så djupt i detta utan nöjer sig med att diskutera könskvoteringar och procentsatser hit och dit i löneskillnader. Viktiga frågor, men varken i Sverige eller framförallt inte globalt det som är det mest iögonfallande. Det finns värre skriande orättvisor. Visste ni att kvinnor, hälften av världens befolkning (enl FN-statistik):

 • producerar 3/4 av världens arbete
 • får 1/10 av världens löneutbetalningar
 • äger 1% av världens land
 • utgör 2/3 av gruppen illiterata

Kvinnor är föremål för våld i hemmet, blir våldtagna, används som sexslavar och mördas i en mycket större grad än vad som gäller för män. I fråga om utbildning, arbete och andra sociala förmåner har män i många länder o kulturer en fördel bara genom att vara född till man. Sexism, eller missgynnande av kvinnor enbart på grund av deras kön förekommer massivt när man ser det globalt.

[Ref: Katolska teologen Elisabeth Johnson, se artikeln Jesus and women: ‘You are set free’]

Både Lars Adaktusson (KD) och Fi (med dess toppkandidat Soraya Post till Europaparlamentet) har visoner. Jag gillar Fi´s positiva och rejäla ansats när det gäller kvinnofrågorna. Skulle det inte vara för vissa andra saker jag är mera tveksam till skulle jag kunna tänka mig att rösta på dem.

Jag återkommer till kvinnofrågorna och Katolska kyrkan, bl.a. utifrån diskussionen om LCWR, de amerikanska ordenssystrarnas organisation versus Troskongregationen samt en intressant artikel i sista numret av Signum av katolska teologiprofessorn Tina Beattie. (Anneli Magnusson har kommenterat den)

———

Mera:

2010 skrev jag: Europas andliga arv och Katolska kyrkans möjliga roll i dess framtid

Sr Madeleine Fredell, föreläsning på Katolsk akademi i Oslo 2010: Vatikanen och Europas andliga fundament.

Utrikespolitiska institutet: Franciskus – En påve för den globala eran? Videoinspelat samtal med Ulla Gudmundson, tidigare Sveriges ambassadör i Vatikanen o Malta, Sr Madeleine Fredell OP och Alice Petrén, sydeuropakorrespondent på Sveriges Radio.

 

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Politik, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Katolsk sociallära, kristen värdegrund för Europa och feminism

 1. StaffanWadström skriver:

  Mycket bra skrivet. Delar det mesta, kanske inte synen på FI, dock, som bakom sina vackra och slagkraftiga ord, knappast bygger på en kristen värdegrund.
  Vi lever i en tid som tycks regeras av ondskan. De övergrepp och hemskheter som dagligen begås mot barn och kvinnor, är svårt att ta in. Föreningen Love Nepal, som startat ett omfattande arbete för att befria sexslavar i Nepal, berättar om sådan mänsklig grymhet att ingen kan bli oberörd. De möter flickor i sjuårsåldern, som blivit sålda som prostituerade. Barn som tvingas ta emot kanske 20 män på endag. Och som inte bara förstörs invärtes, utan misshandlas och får armar och ben brutna.
  Allt sker med olika regimers goda minne. Sexslavar lockar turister.
  Tänk om de svenska feministerna engagerade sig i detta, istället för att locka flickor att ”finna sin inre flata” och slippa leva med män.
  I denna tid är det viktigare än någonsin att föra ut en kristen värdegrund. Kalla det gärna katolsk sociallära – men jag ogillar begreppet. Varför försöka ta ”katolska poäng” i denna viktiga fråga.
  F.ö. satsar jag nog också på Lars A.

 2. Agnes skriver:

  Jag verkar alltid ha fel tema. Men värdegrund kan fungera. Hur ser katoliker på det här idag. Påven har ju gått ut med att han inte kan döma. Hm! Kan någon av oss det. Men frågan är brinnande aktuell ändå. Påven eller inte, vad skall vi tro att Gud tycker? Det måste väl vara det som gäller ändå! Eller har Gud övergett oss?
  http://regentags.wordpress.com/2014/05/12/vagina-korv-vilket-konstigt-artistnamn/

 3. Hans Odeberg skriver:

  Det du skriver om den katolska sociallärans subsidiaritet, att beslut inte ska fattas på högre nivå än nödvändigt, är intressant. Vi kristna har emellanåt en tendens att säga ”Gud har sagt” när vi borde säga ”jag tycker att”.

  Sen, vad gäller kvinnors arbete, inkomst och ägande så får jag hänvisa till följande avmytologisering: http://hagwall.wordpress.com/2012/11/17/den-enprocentiga-sanningen-om-varldens-kvinnor/ . Förvisso finns en del kvar att göra, men så illa som du anger ovan är det inte.

  • bema skriver:

   Intressant. Jag litade på teologen Elisabeth Johnson som hade uppgifterna i sin artikel och hänvisade till att det var data från FN. Kanske var jag för snabb att återge dem utan att ha referens till grunddokumentet. Skulle gärna vilja hitta källan.

 4. Pingback: Katolsk Vision » Justitia et Pax Rösta för fred och solidaritet i Europa

 5. Fredrik skriver:

  Jämställdhet och feminism är två skilda saker.
  Det är som med politik. Politik och tex kommunism
  är inte samma sak. Feminism är EN tolkning av hur
  jämställdhet KAN se ut. Men det finns andra sätt
  att se det också.

  Säger man sig vara kristna feminister så tar man
  samtidigt en politisk ställning på yttre vänsterkant.
  Det tycker jag är olyckligt om det sker i samband
  med sin tjänsteutövning och/eller ”marknadsför”
  det tillsammans med sin yrkestitel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s