A glance at Auschwitz and Blessed John Paul II

Auschwitz/Birkenau står som ett av de mörkaste monumenten över 1900-talets fruktansvärda blodsdåd. 6 miljoner judar dödades där och i andra koncentrationsläger under Andra världskriget.

Salige Johannes Paulus II växte upp inte långt därifrån och var ärkebiskop i Krakow innan han blev påve. Erfarenheten att leva så nära Förintelsens offer förde han med sig i sitt pontifikat. Han var den förste påve att besöka Auschwitz och den förste påve som besökte en synagoga. Vid upprepade tillfällen, bl.a. vid besöket i Jerusalem år 2000 har han bett om förlåtelse för Katolska kyrkans antisemitiska dåd i det förflutna och närmat sig judarna i en ny anda av vänskap. Läs dessa rapport från ett besök i Auschwitz av CNS-medarbetaren Emily Antenucci.

CNS Blog

By Emily Antenucci

OSWIECIM, Poland — Imagine you are standing, eyes closed, in a field stretching for miles. It’s green with grass and trees, colorful with flowers, the air filled with the songs of birds chirping their favorite tune. Now you open your eyes and you see: debris, which is burnt black and stacked tall in piles; barbed wire fences enclosing you from the rest of the world; and the ruins of wooden and brick barracks occupying the green fields around you.

That’s what Oswiecim looks like, although the beauty and blooming nature are painted over with an atmosphere of darkness and despair. The fields and ruins are infamously known as the Auschwitz-Birkenau complex, site of the two largest concentration camps developed by the Nazis in World War II. I was there this past weekend. Yes, they are notorious and yes, it is very emotional to be there, but I…

Visa originalinlägg 523 fler ord

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till A glance at Auschwitz and Blessed John Paul II

  1. Pingback: Undan för undan ökar vår toleransnivå för våldet. | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s