Pastorn från Knutby Peter Gembäck i lång intervju med Lena Sundström

Kalla faktas Lena Sundström gjorde en drygt timslång intervju med pastor Peter Gembäck i samband med reportaget som sändes i söndags. Intervjun i sin helhet finns utlagd på TV4´s hemsida. Jag har gett mig tid att lyssna till den. Peter Gembäck svarar lugnt och sakligt och med stort tålamod på intervjuarens alla frågor. Peter dementerar de anonyma ryktena om att pastorerna träffar träffa Åsa inför varje gudstjänst. Det är helt enkelt lögn säger han. Åsa har idag ingen tjänst i församlingen, men är med som en vanlig församlingsmedlem.

Alla som är kritiska till Knutby och har synpunkter på hur församlingen fungerar idag utifrån anonyma rykten bör se denna intervju. Det är inte mer än rätt att ge ansvariga i Knutby en rimlig chans att komma till tals och lyssna till punkt. Jag länkar till videointervjun här men återkommer senare med en längre kommentar.

Detta inlägg publicerades i Church och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pastorn från Knutby Peter Gembäck i lång intervju med Lena Sundström

 1. TheSeventhSeal skriver:

  Hej!
  Tack för välskrivna, och som jag kan bedömma det sakliga, blogginlägg.
  Naturligtvis så ska Knutbyförsamlingens och dess lednings vinkel komma fram.
  Det stämmer att det inte är fler ”avhoppare” än de två som var med i Kalla fakta som trätt fram.
  Totalt är det (enl TV4s långa intervju med Peter Gembäck) ca 15 personer som lämnat under de senaste åren.
  Anledningen till varför inga flera träder fram får stå för var och en av dem.
  Troligen så finns anledningarna inom följande områden:
  1. Risk att inte kunna fortsätta umgås med sina barn som fortfarande är med i församlingen.
  2. Många av de som lämnat har det jobbigt efteråt och det river upp såren igen om man går ut offentligt med detta.
  3. De tror inte att något inom församlingen kommer att ändras eller att någon lämnar församlingen pga ökad mediebevakning men att de med löfte om anonymitet bekräftar/berättar hur det (som de anser) verkligen ligger till.
  4. De vill inte vara med i media av andra anledningar
  Det är underligt att det (så vitt jag vet) under dessa 10 år inte kommit fram någon som lämnat församlingen och som har något positivt att säga offentligt.

  Om man bortser från vad som sägs anonymt till media så finns det ett antal saker som för Knutbyförsamlingen och dess ledning, enl min åsikt, bör vara besvärande:
  1. Polisen säger i Kalla Fakta programmet att ”Det är inte frågan om om utan frågan om när det sker något allvarligt brott igen” r(isk att jag citerar fel)
  2. Tidningen Dagen har en artikel 17/12 där finns det med en intervju med Pastor Urban Fält vars reaktioner är ovanliga/underliga.
  3. I kalla fakta programmet finns det med vad som verkar vara delar av en inspelning. Knutbyförsamlingen har inte kommenterat detta. Om inspelningen är äkta d.v.s. inte förfalskad så antar jag att det är svårt för församlingen att förklara det på ett trovärdigt sätt.
  4. Expressen har en artikel 17/12 om vad som hände mellan Knutbyförsamlingens föreståndare Peter Gembäck och Rigmor Robert efter deras medverkan i TV4s nyhetsmorgon 16/12. En ganska ovanlig reaktion/beteende från en pastor och församlingsföreståndare. Här verkar det desutom finnas vittnen till händelsen.
  5. När det gäller de som lämnat församlingen och som anonymt kritiserat förhållanden som varit i Knutbyförsamlingen är det underligt att alla de som media talat med ger en samstämmig bild.
  Ljuger de alla coh i så fall varför använder alla mer eller mindre samma lögn?

  Vi får inte glömma att vi har åsikts och religionsfrihet i Sverige, Detta gäller även medlemmarna och lednignen i Knutbyförsamlingen d.v.s. de får tro vad de vill så länge som de inte bryter mot lagen.
  Om det stämmer det som avhoppare och kritiker har hävdat under 10 års tid är det extremt ovanligt att en församlingsledning konsekvent och under så lång tid ljuger.

 2. Pingback: Knutby: Skilj på morden/mordförsöken och diskussionen om sekterism | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s