Påvliga enhetsrådet om Katolska kyrkan, Pingströrelsen och karismatisk förnyelse

I sommar är det Världsungdomsdagen i Rio de Janeiro. Påve Franciskus kommer att vara där. I Sydamerika är Pingströrelsen stark, och vi hör ofta talas om att det finns många pingstförsamlingar som är starkt antikatolska och att många katoliker lämnar Katolska kyrkan för att ansluta sig till sådana församlingar. Detta är dock inte hela bilden. I Påvens hemland Argentina finns bra relationer mellan Katolska kyrkan och de pingstkarismatiska protestantiska grupperna, mycket tack vare kardinal Bergoglios egen ekumeniska öppenhet för dialog.

Det är intressant att ta del av denna intervju med Msgr Juan Usma Gomez, tjänstgörande på Påvliga Rådet för Kristen Enhet som talar om Katolska kyrkan, Pingströrelse och karismatisk förnyelse.

Jag tror att Msgr Gomez var med då jag tillsammans med pastorer i Trorsrörelsen (Livets Ord) var på ett studiebesök i Rom och träffade biskop Farrell vid Enhetsrådet.

Det finns faror och fallgropar med pingstkarismatik, t.ex. att det blir ett ytligt fokuserande på känslor och att ”må bra”, men det är inte hela sanningen. Katoliker och pingstvänner har mer gemensamt än vi tror, säger Msgr Gomez.

Ett viktigt faktum är att Pingströrelse och karismatisk förnyelse vuxit från noll till många hundra miljoner från år 1900 fram till idag. Msgr Gomez räknar mellan 400-600 miljoner pingstvänner idag. Anledning till att siffran är oprecis är att det finns många nya pingstkarismatiska grupper utanför den klassiska Pingströrelsen, och det är svårt att uppskatta storleksordningen av dessa. 

På 1950-talet kom den Karismatiska förnyelsen in i alla de gamla protestantiska kyrkorna, och från år 1967 också in i Katolska kyrkan.

Det finns runt 2 miljarder kristna i världen. Av dessa är 1 miljard katoliker. Man räknar med att 12% av katolikerna (120 miljoner) är involverade i karismatisk förnyelse. Av 1 miljard icke-katoliker är 40% (400 miljoner, kanske mer) med i karismatisk förnyelse eller Pingströrelsen. Under loppet av 100 år har 25 % av alla kristna blivit delaktiga i pingströrelse/karismatisk förnyelse.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s